Yaşlılar gençlerden daha kolay kilo veriyor... Böyle bir şey nasıl mümkün?

Yaşlılar gençlerden daha kolay kilo veriyor... Böyle bir şey nasıl mümkün?
Yaşlı kuşakla orta yaşlıların kilo alma algısı ve kilo verme tutumu oldukça farklı. Fotoğraf: Shutterstock

Metabolizma yavaşladıkça kilo vermek zorlaşır fakat yeni bir araştırma yaşlıların daha kolay kilo verdiğini ortaya koyuyor. Bunda yaşlıların kiloya bakış açısı etken. Orta yaş, 'kilonun bu çağın bir gerçeği olduğunu' kabul etmişken, yaşlı kuşaklar zayıflamayı kişisel bir sorumluluk olarak görüyor.

İnsanların ilerleyen yaşlarda metabolizması yavaşlamaya başlar ve bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Gençlik yıllarında “yiyip yiyip kilo almayanlar” bir anda ellerinde diyetisyenlerden aldıkları beslenme planını bulurlar. Fakat yeni bir araştırma, bilinenin aksine yaşlıların orta kuşaktan daha kolay kilo verdiğini ortaya koydu. Peki bu nasıl mümkün?

DÖNEMİN BAKIŞ AÇISI VE BESLENME ALIŞKANLIĞI

İsrail'deki Rabin Tıp Merkezi'nden araştırmacıların öncülüğünde Suudi Arabistan ve Avustralya'dan bilim insanlarının farklı yaş gruplarından yaklaşık 15 bin obez yetişkinle yaptığı araştırmanın sonuçları Avrupa Obezite Kongresi'nde sunuldu. Araştırma, farklı yaş gruplarının beslenme alışkanlıklarında ve diyet yapma tutumlarında büyük değişiklikler olduğunu ortaya koyuyor.

Örneğin 65 yaş üzerindekilerin yüzde 58'i, kilo vermenin kişisel sorumlulukları olduğu kanaatinde; yaş ortalaması 41 olan daha genç grupta ise bu oran yüzde 40. Yani X kuşağı (1965-80 arası doğan kuşak) ile baby boomer kuşağının (II. Dünya Savaşı'ndan sonra doğanlar) kilo verme konusundaki bakış açısı birbirinden farklı. Orta yaştakilerin kilo vermenin kişisel sorumlulukları olduğunu düşünmemesinin ise, günümüzde yaşanan obezite salgınını tetiklediği belirtilmekte.

Yaşlılar gençlerden daha kolay kilo veriyor... Böyle bir şey nasıl mümkün? - Resim : 1
Yaşlıları kilo vermeye sevk eden temel motivasyonlardan biri sağlık. Fotoğraf: Shutterstock

Uzmanlar, yaşlıların mücadeleci ruha ve kendi ayakları üzerinde durma gücüne sahip olduğunu, orta yaştakilerin ise kilo konusunda genelde zararlı yiyecekleri suçladığını aktarıyor.

Çalışma ayrıca, farklı yaş gruplarının kilo verme konusunda destek alma yaklaşımlarına da ışık tutuyor ve ilginç veriler sunuyor. Araştırmaya göre, yaşlılar kilo vermek için destek alma konusunda daha gönülsüz; bir profesyonelden kilo konusunda destek almak için ortalama 9 yıl düşünüyor. Daha genç yaşlarda ise bu sayı 5 yıla düşüyor.

Ayrıca yaşlılar, kendi düşüncelerini doktorların tavsiyesinden öne koyuyor ama bir defa doktordan yardım aldığında onu harfiyen uyguluyor. Daha gençler ise, kilo vermek için destek alma konusunda daha rahat ve doktorun söylediklerine önem veriyor ancak bu tavsiyeleri uygulamada ise disiplinsiz. Araştırmaya katılan yaşlıların yüzde 63, orta yaşlılarınsa yüzde 51'i doktorlardan edindikleri beslenme tavsiyelerine uyuyorlar.

Öte yandan, araştırmada, yaşlıların daha çok sağlıkla ilişkili gerekçelerden ötürü kilo vermek istediği ve X kuşağının motivasyonunun dış görünüş olduğu kaydediliyor.

OBEZİTE ORANI ARTIYOR

Dünya çapında obezitenin her geçen gün arttığı bir gerçek. Obezite son 30 yılda yaklaşık 2 kat arttı. Pek çok obezite uzmanı bu durumun gerekçesi olarak, aşırı şişmanlığa neden olan çevresel faktörlerin artışının yanı sıra fast-food ve hazır gıdanın yaygınlaşmasını gösteriyor.

Yaşlılar gençlerden daha kolay kilo veriyor... Böyle bir şey nasıl mümkün? - Resim : 2
X, Y ve Z kuşağında fast-food tüketimi daha yaygın. Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa Obezite Çalışmaları Birliği (EASO) Başkanı Prof. Jason Halford, kıtadaki yaşlıların II. Dünya Savaşı'ndan dolayı farklı bir algılarının olduğunu ve bunun yaşlıların daha mücadeleci bir ruha sahip olmasına yol açtığını aktarıyor. EASO Obezite Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Tel Aviv Üniversitesi'nden Dr. Dror Dicker ise, çarpıcı bir değerlendirmede bulunuyor. Dicker, “Yaşlıların bakış açısına göre, obezite bir yaşam şekli tercihi, hastalık değil... Orta yaştakiler ise, fast-food kültürünün ve çevrenin obeziteye yol açan nedenlerden biri olduğunu kabullenmiş durumda.”

Dicker sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yaşlıların kilo vermesindeki asıl neden sağlık, dış görünüş değil. Daha genç hastalar, küçük kıyafetlerin içine girmek ve daha ince olmak için kilo verirken, yaşlılar obeziteye bağlı hastalıklardan korkuyor. Daha sağlam bir fizik ve daha çok enerji istiyorlar.

İngiltere Ulusal Obezite Forumu'ndan Tam Fry ise, X kuşağının kilo vermeyi kişisel bir sorumluluk olarak görmeyişinin bugün yaşanan obezite salgınının önemli bir parçası olduğunu belirtmekte.

SAYILARLA OBEZİTE

Dünya Sağlık Örgünün 2021 verilerine göre;

- 1975'ten bu yana obezite dünya genelinde 3 kat arttı.

-Sadece 2016'da 18 yaş ve üzeri 1.9 milyar yetişkin obez ya da aşırı kiloluydu. Bu kişilerin de 650 bininden fazlası obezdi.

-Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu, düşük kiloluların yoğun olduğu değil, insanların obezite ve aşırı kilodan yaşamını yitirdiği ülkelerde yaşıyor.

-2020'de 5 yaşın altında 39 milyon çocuk obezdi.

-2020'de 5 ila 19 yaşlarındaki çocuklar ve ergenlerin 39 milyonu obez veya aşırı kiloluydu.

 Kaynak: The Telegraph, Dünya Sağlık Örgütü

kilo obezite