Yararlı diye tükettiğimiz o baharat hakkında korkunç gerçek: Karaciğerimizi çürütüyormuş!
Pek çok kaynakta uzun uzun yararlarından bahsedilen, Seylan adıyla da bilinen yumuşak yapılı, hafif ve tatlı tarçının sahtesi olan ve genellikle marketlerde satılan "Çin tarçını" insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor. Peki gerçek tarçını sahtesinden nasıl ayırabiliriz?
TARÇININ KARŞILAŞTIRILMASI
Sahte tarçın ile karşılaştırıldığında, gerçek tarçının rengi daha açıktır, tadı biraz daha tatlıdır ve daha hoş kokulu bir aromaya sahiptir. Ek olarak tüm tarçın türleri, esansiyel yağın yüzde 65 ila yüzde 80'ini oluşturan aktif bileşen sinnamaldehit içerir. Hem gerçek hem de sahte tarçını bu etken maddeyi paylaştığı için benzer faydalara sahip olabilirler. Bununla birlikte, bugüne kadar yapılan araştırmalar sadece gerçek tarçının faydalarına odaklanmıştır bu nedenle sahte tarçın için geçerliliği olduğunu söylenemez.
GÖRÜNÜŞ
Gerçek tarçın çubuklarının aslında düşündüğünüzden çok farklı olduğunu biliyor muydunuz? Seylan veya "gerçek" tarçın, bildiğimiz tipik tarçın kabuğundan (çubuklarından) daha hafif, daha yumuşak dokulu ve çevresi çok daha ince olan gerçek tarçın kabuğundan gelir. Marketlerden satın aldığınız tarçın çubukları büyük ihtimalle Çin tarçınıdır ve koyu kahverengi renktedir, dokuları serttir ve çevreleri çok kalındır. Sahte tarçınlar kolay kırılmaz, oysa gerçek tarçın kolayca kırılabilir.