Will Smith’in eşi Jada Pinkett Smith’in hastalığı ne? Saçkıran (alopesi) belirtileri nelerdir?

Sağlık Oscar
Will Smith’in eşi Jada Pinkett Smith’in hastalığı ne? Saçkıran (alopesi) belirtileri nelerdir?

Tüm dünyanın ilgi ile takip ettiği 2022 Oscar Ödülleri'neyse Will Smith ile Chris Rock arasında yaşananlar damga vurdu. Ödüllerin önüne geçen bu hareket sonrası Will Smith’in eşi Jada Pinkett Smith’in hastalığı merak edilmeye başlandı. Saçkıran (Alopesi) nedir?

Dün gece gerçekleştirilen 2022 Oscar Ödül töreninde yaşanan Will Smith ve Chris Rock kavgası gündemde. Chris Rock’un, saçkıran (alopesi) hastalığı sebebiyle saçlarını kısa kestirmek zorunda kalan Will Smith’in eşi Jada Pinkett Smith hakkında yaptığı şakalar sonrası ünlü oyuncu, sahneye çıkarak sunucuya tokat attı. Bu yaşananların ardından Will Smith'in eşinin de hastalığı ve hastalığın ayrıntıları merak ediliyor. Saçkıran hastalığının detaylarını sizler için derledik...

WİLL SMİTH'İN EŞİ JADA PİNKETT SMİTH'İN HASTALIĞI NE?

Jada Pinkett Smith geçen yılın aralık ayında saçını neden kısa kestirdiğini sosyal medya hesabından anlatmıştı. Genellikle eşiyle özel hayatları hakkında açıklamalar yapan Smith, o paylaşımında sağlık sorununu masaya yatırdı. "Kimse benim beyin ameliyatı geçirdiğimi düşünmesin ya da durmadan soru sormasın diye bu açıklamayı yapıyorum" diyen Pinkett Smith, Alopesi adlı hastalık yüzünden yaşadığı saç kaybını Instagram hesabından paylaştığı bir videoda anlattı.

"Şimdi bu noktada sadece gülebiliyorum" diyen Jada Pinkett Smith "Hepsi bir gün aniden oldu" diye her şeyin başlangıcını anlattı. Videoda takipçilerine "Alopesi ile mücadele ettiğimi hepiniz biliyorsunuz" diyen Jada Pinkett Smith, kafasındaki bir izi göstererek sözlerini şöyle sürdürdü: " İşte böyle ortaya çıktı. Ve benim için bunu saklamak biraz daha zor bir hale gelecek. O yüzden soru sormamanız için bu videoyu paylaşmaya karar verdim."

SAÇKIRAN (ALOPESİ AREATA) NEDİR? NEDEN OLUR?

Saçkıran ya da tıbbi adıyla alopesi areata bir kişinin saçının ya da kaş, kirpik, sakal gibi diğer tüylerinin kısa bir süre içinde bölgesel olarak aniden dökülmesi ile karakterize bir hastalıktır. Kafa derisinde ortaya çıktığında yuvarlak ya da oval şekilli dışarıdan kolayca görülebilen saçsız alanlarla kendini gösterir. Bir süre sonra saçsız alanlarda tekrar saç çıkar ya da yeni lezyonlar gelişir. Saçkıran ağırlıklı olarak gençlerde ortaya çıkar. Hastalıktan etkilenen her 100 kişiden 70 ila 80’i 40 yaşın altındadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla oranda görülür.

saçkıran hastalığı

SAÇKIRAN (ALOPESİ AREATA) NEDEN OLUR?

Saçkıran hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fakat otoimmün nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkar. Sonuç olarak da bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine saldırır. Saçkıranda da bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırarak saçın uzamasını durdurur ve saç dökülmesine yol açar.

SAÇKIRAN (ALOPESİ AREATA) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Saçkıran belirtileri karakteristiktir ve saçlı deride bir veya birden fazla düzgün, oval ve tüysüz bölgelerde açığa çıkar. Etkilenen bölgedeki cilt sağlıklıdır ve ciltte iltihabi durum söz konusu değildir.

Saç dökülmesi genellikle kafa derisinde başlar. Fakat kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüyleri dahil her türlü saçlı deri saçkıranın tesiri altına girebilir ve tırnak yapısında değişiklikler meydana gelebilir. Klinik görünüm değişkendir ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Hastalığın gidişatı öngörülemez ve bazen kronik olarak tekrarlayan yapıdadır.

Hastalık sırasında kendiliğinden iyileşme, stabilizasyon veya gidişatta kötüleşme meydana gelebilir. Kel bölgede saç tekrar çıktığında, genellikle ilk önce pigmentsiz yani beyazdır.

Kaynak: Haber Global TV

2022 oscar ödülleri Chris Rock Will Smith