Uzmanlar uyardı: Kalp krizi riski taşıdığını bilmeden ayıla bayıla yiyoruz!
Beslenme rutinimizde yer alan bazı gıda maddeleri, birçok ölümcül hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Günlük hayatta sıklıkla ve severek tükettiğimiz bu besinler, kalp krizi ve felç riskini yükseltiyor. Uzmanlar, yemeden önce bir kez daha düşünmemiz gereken o besinleri tek tek sıralayarak uyardı.
Hipertansiyon, yani yüksek tansiyon hastalığı tedavi edilmezse böbrek, kalp ve damar hastalıkları, felç ve görme kaybı gibi pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Yüksek tansiyondan korunmanın altın kuralı ise sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyonun yaşam süresini kısalttığı belirtiliyor. Kardiyolog olan Profesör Gerald Carr-White , yüksek tansiyonunuz varsa kaçınmanız gereken yiyecekler konusunda uyarmak için Express.co.uk'ye kritik açıklamalarda bulundu.
Profesör Carr-White, "Pastırma ve sosis gibi yüksek oranda işlenmiş etler dahil olmak üzere yüksek tuz içeren kahvaltılardan kaçınılmalıdır" dedi. White, "Bunun nedeni, tuzun yüksek tansiyonu artırmada önemli bir faktör olarak bilinmesi ve hipertansiyon teşhisi konan herkes için azaltılması gerektiğidir. Öğle yemeği vakti gelince, cips ile jambon ve peynir beyaz ekmekli sandviç gibi bir yemekten kaçınılmalıdır. Bu yemeğin tüm bileşenleri yüksek oranda tuz içeriyor." diye ekledi.
White, akşam yemeği için "balık ve cips, pizza ve hazır yemeklerin hepsinde tuz oranı yüksek. Pek çok insan için yüksek tansiyonun herhangi bir belirtisi yoktur, ancak kalp krizi ve felç riskinizi artırır. Bu nedenle, yüksek tansiyonun oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için egzersiz ve dengeli beslenme ile sağlıklı bir yaşam sürmek önemlidir ." uyarısını yaptı.