Uzmanlar, 2-6 yaş arası çocuklarda tıbbi bir gerekçe yoksa sünnet önermiyor

İHA
Sağlık Haberleri Gündem haberleri
Uzmanlar, 2-6 yaş arası çocuklarda tıbbi bir gerekçe yoksa sünnet önermiyor

Sünnetin çocuk tarafından kabullenilmiş olmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, "Yenidoğan dönemi ve 2 yaş öncesi yapılan sünnetlerde aile bilgilendirilmesi gereklidir. 2-6 yaş arası çocuklarda tıbbi bir gerekçe yoksa sünnet önerilmez” dedi.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Atabek, sünnet hakkında açıklamalarda bulundu.

Sünnetin kısaca tanımını yapan Doç. Dr. Atabek, “Erkeklerde penis başını örten ve koruyan üst derinin bir kısmının kesilip atılmasıyla glansın (penis başı) açıkta kalmasını sağlamaktır. Sünnet, dini veya kültürel gerekçelerle pek çok din ve kültürde küçük yaşlardaki erkeklere uygulanmaktadır” diye konuştu.

Sünnetin faydalarına değinen Doç. Dr. Atabek, “Sünnetin erkeklerde penis, bebeklerde idrar yolları enfeksiyonunu, bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve son olarak da AIDS'i önlediği ileri sürülmektedir. AIDS hariç, diğer teoriler ilk ortaya atıldıklarında ilgi çekseler de, hastalık riskinin sünnetin kendi riskinden düşük olması nedeniyle bugün yaygın sünnet için yeterli gerekçe olarak görülmemektedir. AIDS konusundaki tartışma sürmektedir” dedi.

“DENEYİMLİ CERRAHLAR TARAFINDAN YAPILMALI”

Sünnetin önemli bir cerrahi girişim olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Atabek, “Her cerrahi işlem gibi sünnetin de en uygun şartların olduğu ameliyathanelerde, deneyimli cerrahlar tarafından yapılması gerekir. Çocuğa yapılacak cerrahi işlemin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmaması önemlidir” şeklinde konuştu.

“SÜNNETİN ÇOCUK TARAFINDAN KABULLENİLMESİ ÖNEMLİ”

6 yaşından büyük her çocuğun yapılacak tıbbi bir işlem hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Atabek, “Sünnetin çocuk tarafından kabullenilmiş olması önemlidir. Yenidoğan dönemi ve 2 yaş öncesi yapılan sünnetlerde aile bilgilendirilmesi gereklidir. 2-6 yaş arası çocuklarda tıbbi bir gerekçe yoksa sünnet önerilmez. Ayrıca yenidoğan sünneti yapılması için en önemli şart, çocuğun ek bir sağlık sorununun olmaması ve cinsel organın bu işleme uygun olması gerekir. Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme hızlı olur ve psikolojik bir etkilenme olmaz” ifadelerini kullandı.

“HASTANE ORTAMINDA YAPILMALI”

Sünnetin günümüzde hangi yöntemler kullanılarak yapılabildiğini anlatan Doç. Dr. Atabek, “Koter ve lazer gibi ısıl işlemler, tehlikeli ve komplikasyonları fazla olan yöntemlerdir. Her penisin standart olmaması, gömük olması/ olmaması, eğrilik olması/olmaması gibi nedenlerden dolayı en iyi yöntem klasik cerrahi yöntemdir. İyileşme süreci yaklaşık bir hafta kadardır. Özenli ve düzgün yapılmış sünnet sonrası komplikasyon ihtimali yok denecek kadar azdır. Sünnetli doğma inancı -halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias - aslında doğuştan bir penis bozukluğudur. Normal bir peniste idrar kanalı penisin ucunda sonlanırken, hipospadiaslı çocuklarda idrar kanalı penisin alt yüzünde ve daha geride sonlanır. Bu durum 6 ay ila 18 ay arasında cerrahi tedavi gerektirir. Sonuç olarak; sünnet, tıbbi bir gereklilik yoksa ve doktorunuz size gerekli demediği sürece, yukarıdaki kriterler göz önünde bulundurularak, tamamen aile inisiyatifinde olan bir operasyondur. Ancak sünnet yapılacak ise, bu operasyon bir erkek genital estetik operasyonu olması nedeniyle hastane ortamında ve profesyonelce yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.