Uzmanından üst solunum yolu enfeksiyonu uyarısı

BİTLİS/İHA
Sağlık Sağlık Haberleri Bitlis
Uzmanından üst solunum yolu enfeksiyonu uyarısı

Bitlis’in Ahlat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Mesut Batur, “Kalabalık yerlerde maske takmaya özen gösterilmeli ve el hijyenine dikkat edilmeli” dedi.

Son günlerde artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarına karşı uzmanlar uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarıyla doktora başvuranların sayısında ciddi bir artış olduğunu belirten Ahlat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Mesut Batur, “Özellikle bebek ve çocuklarda daha fazla görülen ateş, öksürük, halsizlik, yaygın vücut ağrısı gibi şikayetlerle acil servisler dolup taşmakta. Söz konusu bu şikâyetler 4 haftaya kadar devam edebiliyor. Tabii bu durum, acaba yeni bir salgın mı var sorusunu akla getiriyor. Aslında yeni bir salgın yok. Bu semptomlar, bildiğimiz mevsimsel grip virüsü etkeni İnfluenza A-B, RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) ve Covıd-19’un yeni varyantından kaynaklanmakta. Ancak bu virüsler bir arada enfeksiyona sebep oldukları için semptomlar geçer gibi oluyor ve yeni bir virüsle tekrar enfeksiyon gelişiyor. Böylece semptomlar özellikle de öksürük 4 haftaya kadar devam edebiliyor. Öksürüğün devam etmesi aktif enfeksiyonun yani hastalığın devam ettiğini göstermez. Bazı hastalar aslında iyileşirken bazı hastalar yeni bir virüsle enfekte olabiliyor ve semptomlar tekrar başlıyor” dedi.

 

“GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMINDAN KAÇINILMALI”

 Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için önerilerde bulunan Batur, “Özellikle kalabalık yerlerde maske takmaya özen gösterilmeli. El hijyenine dikkat edilmeli. Hastalık durumunda; düşmeyen ateş, bilinç değişikliği, nefes darlığı gibi acil nedenler dışında veya serum takılması talebiyle acil servisler meşgul edilmemeli. Serum tedavisi, ağızdan beslenemeyen, sürekli kusan ve ishali olan hastalarda sıvı açığını kapatmak amacıyla verilen bir destek tedavisidir. Ağızdan beslenilebiliyorsa serum taktırmaya hiç gerek yoktur. İstirahat edilmeli, bol sıvı tüketilmeli, iyi beslenilmeli, ateş/ağrı durumunda ateş düşürücü/ağrı kesici kullanılmalı. Doktor tavsiyesi olmadan asla antibiyotik kullanılmamalı. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, üst solunum yolu enfeksiyonuna en çok neden olan mikroorganizmalar virüslerdir ve antibiyotiklerin virüslere etkisi bulunmamaktadır. Aksine gereksiz kullanılan antibiyotikler vücudumuzdaki yararlı bakterileri öldürmekte ve bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına sebep olmaktadır” dedi.