Uzmanından sonbaharda bağışıklığı güçlendirecek 10 öneri
Sonbaharda alınacak 2-3 kilonun bağışıklık fonksiyonunu tehlikeye sokabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Duygu Yıldırım, 10 maddede bağışıklığı güçlendirmenin yollarını anlattı.
Koronavirüs salgını sonrası bağışıklık sisteminin kuvvetli olması daha da önem kazandı. Sonbaharın gelişi ve önümüzdeki günlerde havaların soğuyacak olması kış hastalıklarını da artıracak. Bağışıklık sistemini diri tutmanın en önemli yolunun yeterli ve dengeli beslenmekten geçtiğine işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Duygu Yıldırım, "Amacımız hastalıklara yakalanmamak, yakalansak dahi güçlü bir savunma sistemiyle hastalığı en hızlı şekilde atlatmak olmalıdır" dedi.
"FAZLA 2-3 KİLO KABUSUNUZ OLMASIN"
Kötü beslenmenin vücudun bağışıklık fonksiyonunu tehlikeye atarak enfekte olma riskini artıracağını işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Duygu Yıldırım, "Özellikle bu dönemde aldığınız fazladan 2-3 kilo, sağlığınızı kötü etkileyip bağışıklığınızı düşürebilir. Bu nedenle şu yoğun stresli günlerde kendinizi daha çok yemeye verip kilo almamalısınız. Yapılan araştırmalar enfekte olan çoğu hastanın obez sınıfına dahil olduğunu gösteriyor. Çünkü obezite aynı zamanda yüksek tansiyon, diyabet gibi birçok hastalığa davetiye çıkarıyor, yağ oranınız yüksek olduğu için bağışıklığınızı daha da savunmasız hale getiriyor. Dolayısıyla hastalıklara daha açık oluyorsunuz" diye konuştu.
"BESİN TAKVİYESİ UZMANA DANIŞARAK ALINMALI"
Kronik rahatsızlıkları olan kişilerin iştahlarının zayıf olduğunu belirten Duygu Yıldırım şunları söyledi: "Beslenme söz konusu olduğunda, bu kronik rahatsızlıkları olan kişilerin belirli beslenme ihtiyaçlarını karşılamaları gerekir. En yüksek yetersiz beslenme oranları 65 yaş üstü yetişkinlerde görülmektedir. Yaşlı yetişkinlerin yüzde 85'i en az bir kronik hastalığa sahiptir. Takviyeler, uygun beslenmeyle birlikte ek desteğe ihtiyaç duyanlar için iyi bir fikir olabilir. Örneğin balık tüketmiyorsanız size uygun bir Omega 3 takviyesi almanız, bağışıklığınıza destek olacaktır. Sizin için en uygun doz ve takviye için diyetisyen veya doktora başvurmak her zaman iyi bir fikirdir."
"İDEAL KİLONUZA ULAŞIN"
'Kilo verme sürecini sağlıklı beslenme olarak görmelisiniz' diyen Duygu Yıldırım, "İdeal kilo bireyin yaşı, cinsiyeti, boyu, sağlık durumu, hareket düzeyi, genetik yapı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Siz de fazla kiloluysanız veya olması gerekenden zayıfsanız, vakit kaybetmeden ideal kilonuza sağlıklı bir diyetle ulaşmalısınız. Üstelik evdeyseniz sağlıklı beslenmek için bahaneniz olmamalı. Bunu kendinize yaptığınız çok büyük bir iyilik olarak düşünmelisiniz. Diyet yapmak kısıtlama değil, aksine vücudunuzun ihtiyacı olan makro ve mikro besinleri vermektir. Bu nedenle bu sürece diyet yapmak olarak değil, sağlıklı beslenme olarak bakmalısınız" ifadelerini kullandı.