65 yaş üstü için 'evde mutluluk' önerileri
Tüm dünyayı saran koronavirüs salgını sürecinde, Mart ayından itibaren sokağa çıkması yasaklanmış olan 65 yaş üstü vatandaşların ruhsal dayanıklılıklarını artırmaları için Uzm. Dr. Gülşah Dinçer, önerilerde bulundu.
Koronavirüs salgını, tüm insanlar üzerinde ciddi panik, korku ve kaygı uyandırmayı sürdürüyor. Bu durum aynı zamanda küresel bir travmayla karşı karşıya olunduğunu da gösteriyor.
Psikiyatri uzmanı Dr. Gülşah Dinçer, içinde bulunulan süreçte en riskli grup olarak bilinen 65 yaş üstünün, özellikle kronik hastalıkları da varsa, daha yoğun kaygı yaşadıklarına işaret ederek önemli uyarılarda bulundu.
"65 yaş ve üzeri kişilerde huzursuzluk, mutsuzluk, öfke patlamaları, uykusuzluk ya da iştahsızlık olabilir" diyen Dr. Dinçer, "Evde kalınan süre boyunca günlerini planlamaları, aynı saatte kalkıp gün içerisinde ufak egzersizler yapmaları, ev içinde yürüyüşler yapmaları kendileri için evde sağlıkları için iyi olacaktır" dedi.
Dr. Gülşah Dinçer, sözlerine şöyle devam etti:
"Vücudun savunma sistemini daha iyi tutabilmek için sağlıklı yiyecekler tüketmeleri, beslenmelerine dikkat etmeleri de önemli. Bunun dışında müzik dinlemek, televizyon izlemek, örgü örme, kitap okumak, ya da sesli kitap dinlemek gibi bazı hobiler edilmeleri de günlerini güzel geçirmelerini kendilerine faydalı olacaktır. Güvenilir kaynaklardan haberleri takip etmelerini tabii ki öneriyoruz. Ancak sadece bu konu ile araştırmalar yapmak, sürekli bu konuyla ilgili şeyler okumak ya da izlemek de olumsuz etkileyecektir. O yüzden uzun süreler boyunca bu konu ile haşır neşir olmak çok uygun olmayacaktır."
"UZUN YÜRÜYÜŞTEN KAÇININ"
Son dönemde, 65 yaş üzeri olan kişilere dışarıya çıkma izninden de bahseden Dr. Dinçer, "Bu süreçte mutlaka kendilerini güvende olacakları bir yerde ve mutlaka maskeleri takarak önlemleri alarak yürüyüşlerine gerçekleştirmeleri gerekiyor ve uzun süreli yürüyüşlerden kaçınılması gerekiyor. Bir de halihazırda psikiyatri tedavisi gören kimseler olabilir. 65 yaş üzerine ya da hatta diğer yaş gruplarından da tedavi görmekte olan kimseler raporları uzatıldığı için ilaçlarına eczanelerden reçetesiz bir şekilde temin edebilirler. Ancak durumları ciddi değilse hastaneye gelmekten kaçınmaları onlar için iyi olur. Ancak yine de şikayetleri kendi başlarına üstesinden gelemeyecek kadar fazla ise tabii ki mümkünse telefonla ulaşılıyorsa, değilse de önlemleri alarak hastaneye gelerek bu şikayetlerine çözüm arayabilirler" dedi. İHA