Türkiye'deki verem hastalarının yüzde 12'si deprem bölgesinde yaşıyor
Ülkemizde kayıtlı tüberküloz (verem) hastalarının yüzde 12’si, Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölgede yaşıyor. Kötü koşulların ve tedaviye erişim sağlanamamasının, hastalığı bulaştırma oranını yükselttiğine dikkat çeken uzmanlar, kritik uyarılar yapıyor.
Türkiye'deki verem hastalarının yüzde 12'si deprem bölgesinde yaşıyor, hastalığın görülme sıklığı ve dağılımında kötüye gidiş olduğu uyarısını yapan uzmanlar alarm veriyor.
TÜSAD Tüberküloz Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Mediha Gönenç Ortaköylü, olumsuz koşullar ve özellikle de artan yer değiştirmelerinin de etkisiyle hastalığın görülme sıklığı ve dağılımında kötüye gidiş olduğu uyarısı yaparak, deprem bölgesinde yaşayan kayıtlı verem hastalarının mutlaka takip ve tedavisinin aksamaması gerektiğini vurguladı.
"Bulaştırma oranı artıyor"
Doç. Dr. Ortaköylü tarafından yapılan açıklamada, tüberkülozun, halk arasındaki adıyla veremin hava yoluyla bulaşan ve öncelikle akciğerler olmak üzere tüm organlarda görülen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğu aktarılırken, depremle birlikte ortaya çıkan olumsuz etmenlerin tüberküloz epidemiyolojisinde (sıklığı ve dağılımında) kötüleşmeye neden olduğu vurgulandı. Akciğer tüberkülozu bulaşıcılığının doğal afetlerde toplumun yer değiştirmesi sonucu artabildiğine dikkat çeken Ortaköylü, şu uyarıları yaptı:
“Kötü yaşam koşulları, aşırı kalabalık ortamlarda yaşamak, düşkünlük ve aşırı stres, tedaviye ulaşamama, tüberküloz epidemiyolojisinin kötüleşmesine katkı yapıyor. Eksternal havanın resirkülasyonu, tüberküloz hastası ile uzamış temas, yetersiz ultraviyole ışık ve kötü beslenme nedeniyle bulaşma daha kolay hale geliyor. Bulaştırma oranları ayrıca toplum hareketliliğine bağlı olarak ve tüberküloz tedavi programlarından uzak kalma sonucu olarak da artıyor.”
Türkiye'de kaç hasta var?
Tanı ve tedavideki tüm ilerlemelere karşın tüberkülozun halen Covid-19’dan sonra en fazla öldüren ikinci enfeksiyöz hastalık olduğunu söyleyen Ortaköylü, hastalıkla ilgili şu güncel verileri paylaştı: “2022 yılı verilerine göre dünyada 10,6 milyon tüberküloz hastası var. Türkiye’de ise tahmini 15 bin hasta bulunuyor. Dünyadaki tüberküloz olgularının 450 bini dirençli tüberküloz. Türkiye’de ise bu sayı 420. Dirençli tüberküloz sorunu tüberküloz tedavisinde karşılaşılan önemli bir problem. Sadece üç dirençli tüberküloz hastasından biri tedavi alabiliyor, tedavi alanlarda başarı oranı ise yüzde 59.”