Tedirgin eden araştırma: Bulaşıcı türler keşfedildi! Virüs gibi yayılıyor
Çağımızın hastalığı olarak öne çıkan kanser ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Çeşitleri, teşhisi ve tedavi yöntemleri bilim insanlarının odak noktası olurken yeni bir araştırma, hastalıkla ilgili korkutucu bir ihtimali de ortaya çıkardı.
Bulaşıcı tümör hücreleri, istiridyeler tarafından alınmadan önce mikroskobik bakteriler gibi suda serbestçe yüzüyor, konakçılarında çoğalıyor. Bu yayılma şekli, köpeklerin çiftleşme yoluyla kanser hücrelerini birbirlerine geçirmesiyle benzer özellikler taşısa da aslında bulaşıcı kanser, doğal dünyada sınırlı sayıda hayvan türünde görülüyor.
Ancak şimdi kabuklu deniz hayvanlarında yapılan bu son keşif ile insanlar için potansiyel tehdit oluşturan buna benzer daha fazla kanser türünün var olduğu düşünülüyor.
Sözcü'nün aktardığı bilgiye göre; bilim insanları şimdiye kadar çok nadir durumlarda kanserin insandan insana bulaştığını gözlemlediler. Örneğin; hamilelik sırasında kanser hastalığını bebeklerine çok az sayıda anne geçirdi.
En son yapılan araştırmada da 2016 ile 2021 yılları arasında İspanya, Portekiz, Birleşik Krallık, İrlanda ve Fas dahil 11 ülkede, istiridyeye benzeyen yenilebilir yumuşakçalar olan 7 bin midyeden örneklenen tümör genleri sıralandı.
Birleşik Krallık’taki Wellcome Sanger Enstitüsü’nden biyolog Dr. Adrian Baez-Ortega liderliğindeki araştırmacılar, tüm kanser hücrelerinin DNA’sının yanı sıra onları barındıran hayvanların da haritasını çıkararak, 2000’ler boyunca meydana gelen yüzbinlerce genetik mutasyonun yerini tespit etti.