Tedavi edilmediğinde kısırlığa yol açabilen çikolata kistinde ameliyatsız iyileşme umudu
Kadın hastalıkları arasında en sık rastlanan ve tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan çikolata kistleri, açık cerrahiye gerek kalmaksızın yok edilebiliyor. Uzmanlar, "Skleroterapi" adı verilen tedavi yöntemini, detaylarıyla anlattı.
Tedavi edilmediği takdirde kısırlığa yol açan çikolata kistleri, açık cerrahiye gerek kalmaksızın girişimsel radyolojiyle uygulanan "Skleroterapi" diye isimlendirilen tedaviyle yok edilebiliyor.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkmen Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın hastalıkları içinde en sık görülenlerden birinin "endometriozis" adlı hastalığın seyrinde görülen yumurtalık kistleri olduğunu söyledi.
Hastalığın halk arasında "çikolata kisti" diye bilindiğini aktaran Çiftçi, "Tüm dünyada ve ülkemizde 15-45 yaş arası kadınların yaklaşık yüzde 10'unda, dünya genelinde de 200 milyon kişide görülmektedir." dedi.
Çiftçi, çikolata kistlerine genellikle geç tanı konulduğunu, bunun da kist büyük boyutlara ulaştığında veya çok ağrılı hale geldiğinde hekime başvurulmasından kaynaklandığını dile getirdi.
Çikolata kistinin nedeninin tam olarak bilinmediğine, adı tatlı olsa da hastalığın tehlikeli olduğuna dikkati çeken Çiftçi, "Korkulacak bir hastalıktır ve tedavi edilmediğinde hastaların yarısında yumurtalık rezervini ve tüplerin yapısını bozarak çocuk sahibi olmayı engellemektedir. Dış gebeliğe yatkınlık yaratması da bir diğer korkulan yönüdür. Tek iyi yanı kansere dönme riskinin çok az olmasıdır. Ancak en başta tanı konurken kanserle karıştırılmaması gerekir." diye konuştu.
"İşlem, genel anestezi verilmeden yapılıyor"
Çiftçi, çikolata kisti olan ve ağrıyla başvuran hastalara başlangıçta ağrı kesici ve bazı hormon ilaçları önerilse de bunların kalıcı çözüm sağlamadığını bildirdi. İlaç kesilir kesilmez şikayetlerin geri geldiğini aktaran Çiftçi, şu bilgileri verdi:
"Zaten kısırlık nedeniyle başvuran ve gebe kalmaya çalışan hastalarda bu ilaçlar kullanılamaz. Kalıcı tedavi olarak eskiden beri uygulanan yöntem özellikle laparoskopik olarak yapılan ameliyattır.