Sülük tedavisine dikkat! Şifa bulacağım derken hastalık kapabilirsiniz
Hastalıklara şifa olması için doğadan toplanan sülüklerle ehil olmayan kişilerce steril olmayan koşullarda yapılması bazı hastalıkların bulaşmasına yol açabiliyor. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Mustafa Ceylan, sülük tedavisi konusunda uyardı.
Isparta'da ISUBÜ tarafından başlatılan Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği eğitimleri devam ediyor. 8'incisi düzenlenen programa 35 şehirden 103 kursiyer katıldı. Bu eğitimler kapsamında sülük yetiştiriciliğinin her aşaması hem teorik hem uygulamalı gösteriliyor, ardından katılımcılara sertifikaları veriliyor.
Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ceylan, sektörde ciddi talep olduğuna dikkati çekerek, "Sülüklere talepte artış var. 2014 yılında Sağlık Bakanlığı'nın yürürlüğe koyduğu 'Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği' kapsamında, kullanımına izin verilen sülük tedavisinde kullanılacak sülüklerin mutlaka çiftlik koşullarında elde edilme zorunluluğu var.
Çünkü doğadan toplanan sülüklerin bazı hastalıkları bulaştırma riski söz konusu olduğu için Sağlık Bakanlığı çok doğru bir karar vererek sadece steril koşullarda üretim yapan çiftliklerden sülük teminini zorunlu kıldı. 2014 yılında bu yasa çıktığında o yıllarda sadece 2 çiftlik varken, bu talep artışına bağlı olarak günümüzde 13 çiftlik söz konusu. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Balıkçılık ve Su Genel Müdürlüğü nezdinde ruhsatlandırılmış toplam 13 tıbbi sülük çiftliği var. Bu talep gün geçtikçe artıyor" dedi.
'EĞİTİMLER GENELLİKLE 4 GÜN SÜRÜYOR'
Hem merak edenlerin hem de sülük çiftliği kuranların yaşadığı bazı teknik sorunlar olduğundan bahseden Doç. Dr. Ceylan, üniversite olarak bu alandaki boşluğu doldurma noktasında 2022 yılında oluşan talep neticesinde eğitimlere başladıklarını anlatarak, "Eğitimlerimiz genellikle 4 gün sürmektedir.