Spor yapan bazı gençlerin ani ölümleri: Altında ne yatıyor?
Son dönemde özellikle spor yapan gençler arasında ani ölüm haberleri sık sık duyuluyor. Uzmanlara göre buna kalp krizi denilerek geçilmemeli. Spor kalıtsal kalp hastalıklarının tetiklenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle spor yapacak genç ve çocukların mutlaka tetkiklerinin yapılması gerekiyor.
Genç yaştaki insanlarda özellikle spor yaparken görülen ani ölümlerin kalp krizi ile karıştırılmaması gerektiğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı, Spor Kardiyoloğu Dr. Uğur Saygısunar, “35 yaş altı erişkinlerde ve ergenlerde görülen ani kardiyak ölümlerin sebebi ekseriyetle kalp krizi değil, kalıtsal kalp hastalıklarıdır. Bu hastalıklar genellikle genetik geçişlidir. Spor yaparken tetiklenebilir. Bu nedenle özellikle yoğun efor gerektiren sporlara başlamadan önce çocukların taramadan geçirilmesi önem taşıyor” dedi.
Ani kardiyat ölümlerin sebebinin yaşla birlikte değişkenlik gösterdiğini ifade eden Kardiyoloji Uzm. Dr. Uğur Saygısunar, “35 yaş altı genç erişkinler ve ergenlik çağındaki gençlerimiz için söylemek gerekirse bu grupta biz kalp krizini çok nadir görürüz. En sık gördüğümüz ani kardiyak ölümlerin sebebi kalıtsal kalp hastalıklarıdır. Örneğin, kardiyomiyopatiler dediğimiz, kalp kasını tutan ve daha sonrasında kalbin elektrik sistemini etkileyen ölümcül ritim bozukluklarına sebebiyet veren hastalıklar. Ya da kalp kasını tutmayan sadece kalbin elektrik sistemini tutan yine genetik bazı hastalıklar var ve onlar da ölümcül ritim bozukluklarına neden oluyor” diye konuştu.
Sporla tetiklenebilir
Özellikle genç yaştaki insanlarda kalıtsal kalp hastalıklarının sporla birlikte tetiklenebildiğini ifade eden Saygısunar, “Ağır egzersizle birlikte altta yatan kalp hastalığı tetiklenerek ölümcül ritim bozuklukları oluşabilir. Ama sadece sporla birlikte düşünmemek gerekir. Bir genç, uyurken ya da ders çalışırken de bu ani kalp ölümleri görülebilir. Bu nedenle ailelere iş düşüyor. Aileler öncelikle kendilerine dönüp bakmalı. Ailede kalp hastalığı varsa, ani kardiyak ölümü varsa, özellikle de 50 yaş altında bu ölümler yaşanmışsa dikkat etmeli. Bu durumda aileyi de taramamız gerekiyor. Ve eğer altta yatan kalıtsal kalp hastalığı tespit edilirse tedavi etme yoluna gidiyoruz. Kişinin egzersiz ve spor şeklini yeniden güncelliyoruz. İkinci bir risk grubu da egzersiz yaparken şikâyeti olan, örneğin göğüs ağrısı olan, nefes darlığı olan ya da bayılma şikâyeti olan kişiler. Bu kişileri de ayrıca değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.