Sivilce: Sadece ergenliğin bir belası değil...

ÖZEL HABERLER Web Özel
Sivilce: Sadece ergenliğin bir belası değil...
Ergenlikten sonra devam eden sivilceler tıpkı ergenlikte olduğu gibi sosyal ve psikolojik sorunlara sebep olabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Sivilceler sadece ergenlikte hayatımızda olan bir şey değil. Bu kırmızı noktalar 20'li ve 30'lu yaşlarındaki pek çok insan için de ciddi psikolojik ve sosyal sorunlara sebep olabiliyor. Yetişkin sivilcesi neden oluşur? Tedavi yöntemleri nedir?

İç güzellik mi, dış güzellik mi önemli? Bu insanların yıllardır kafalarında dolanan bir soru. Kimileri ikisini birbirinden ayıramıyor, kimileri ise kararını çoktan vermiş. Özellikle ergenlik çağında gençlerin vücutlarında yaşanan değişimler fiziksel güzellik algılarını da şekillendiriyor ve bu yaşların en büyük kabuslarından biri sivilceler.  

Ergenlik çağında ortaya çıkan sivilceler genellikle 20’lerin başlarında vücudu terk ediyor. Ama bazıları için sorun biraz daha kalıcı. ABD’de 20 yaşın üstündeki 1013 kişi ile 2008 yılında yapılan bir ankete göre; ergenlik sivilceleri kadınların yüzde 35’inde ve erkeklerin yüzde 20’sinde 30’lu yaşlarında da devam etmiş. 

50 yaşın üstündeki kadınların yüzde 15’inde, erkeklerin ise yüzde 7’sinde ergenlik sivilceleri görülmeye devam ettiği belirtiliyor. Uzmanlara göre; genç kadınlarda sivilce yıllar geçtikçe daha ciddi problem olarak görülüyor. 

'PROFESYONEL SAYGI GÖRMÜYORDUM'

Bazı kadınların ergenlik sivilceleri ile 30’lu yaşlarında da devam ederken, bazı kadınlar ise ergenlikten sonra ilk kez 30'lu yaşlarında sivilce çıkarmaya başlıyorlar. Sivilce uzmanı Doktor John S. Barbieri, “Yetişkinlik çağındaki sivilceler insanları sosyal ortamlardan daha çok izole edebilir” değerlendirmesinde bulundu.  

27 yaşındaki Natalie Kretzing’in ergenlik çağında az sayıda sivilcesi varken, 22 yaşında yüzü sivilceden geçilmez hale gelmiş. Kretzing, “İş hayatına başladığım ilk yıllarda genç bir profesyonel olarak saygı görmek istiyordum ama sivilcelerim sebebiyle bir yetişkin olarak algılanmıyordum” diyor. 

Genç kadın sivilcelerini kapatmak için ciddi bir kozmetik masrafı yaptığını ve spontane sosyal etkinliklere katılamadığını çünkü dışarı çıkmak için ciddi hazırlık yapması (makyaj) gerektiğini söylüyor. Sivilceler vücudun hormon dengesi ile çok alakalı. Sivilceli ciltlerde ortaya çıkan ölü derlier aynı zamanda vücutta çok sayıda bakteri tutunmasına da olanak sağlıyor. Stresle salgılanan kortizon hormonu vücuttaki sivilce sayısını artırabiliyor. 

KÖTÜ BESLENME VE SÜT ÜRÜNLERİ...

Tabii ki kötü beslenme de yüzde daha fazla sivilce olmasının başlıca sebeplerinden biri. Şeker ilaveli yiyecekler ve süt ürünleri, bazı insanların cilt problemlerinin daha uzun sürmesine sebep olabiliyor. Bu yiyecekler vücudun insülin seviyesini yükseltiyor, bu da sivilcelerin daha uzun süre ortada olmasına sebep olabiliyor. 

50 yetişkin kadınla yapılan bir araştırmaya göre; sivilceler yetişkin çağda da depresyon, endişe ve sosyal izolasyona sebep olabiliyor. İngiliz dermatologların araştırmasına göre; sivilceli insanlar genellikle şunu söylüyor: Kimse hasarlı bir ürünü sevmez. 

Boston Dermatoloji Derneği Başkanı Emmy Graber sivilce sorununun insandan insana zihinsel açıdan değiştiğini anlatıyor. Graber, “Sorunun çapını hasta belirler. 2-3 sivilce ile de kendini çok kötü hisseden hasta olabilir” değerlendirmesinde bulunuyor.  
 
Peki çözüm ne? Sivilceli insanlar öncelikle krem gibi ürünler kullanarak çare arıyor ki bu orta şiddetteki durumlarda yeterli sonuçlar verebiliyor. Bu ürünler cildi inceltebildiği için krem kullanan insanların derileri güneş ışınlarına karşı daha duyarlı oluyor.  

Şiddetli vakalarda ise ağızdan alınan ilaçlar ve A vitamini takviyesi yapıldığı oluyor. A vitamini derideki yağ oranının azaltılmasına yardımcı oluyor. Uzman doktorlara göre; hangi tedavi uygulanırsa uygulansın 6-8 haftadan önce sonuç alınması zor. 

Peki sivilce sorunundan kurtulmak isteyen insanlar ne yapmalı? Nelere dikkat etmeli? 

📌Diyet: Tatlı, rafine şeker ve fast-food tüketimi sınırlandırılmalı.  

📌Stres: Stres sivilceye sebep olmaz ancak şiddetini artırabilir. Hayatınızda fazla stres varsa meditasyonu ciddi ciddi düşünün. 

📌Kapatma: Eğer sivilceleriniz sizi çok rahatsız ediyorsa su bazlı ürünler ile kapatın. Yüzünüze zarar verecek makyaj malzemelerinden uzak durun.  

📌Gardınızı düşürmeyin: Sivilce sorunu olan tek insan siz değilsiniz. Pek çok yetişkin de bu sorunu yaşıyor. Dış görünüşüzünden çok daha fazlası olduğunuzu kendinize anımsatın. 

📌İyi yardım alın: Birkaç ay mevcut doktorunuzla devam ettikten sonra farklı bir tıp uzmanı deneyebilirsiniz ama her ne yardım alacaksanız bunun profesyonel bir cildiye uzmanı olması gerektiğini unutmayın. 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times'ta Jane E. Brody imzası ile yayımlanan 'The Emotional Toll of Adult Acne' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel