Şekerden nasıl kurtulacağız? İşte ipuçları ve yol haritası...
İlave şekerleri fazlaca tüketmek sağlığımızı tehdit ediyor. Basit karbonhidratlar ile birlikte şeker 1 numaralı sorun olarak karşımıza çıkıyor. Peki ne yapmak lazım? Şekerden ve "ilave şeker" denen şeyden nasıl kurtulacağız? Şekerin ne kadarı zararlı? İşte yol haritası ve ipuçları.
“Şekerden nasıl kurtulacağız?” Bu soru pek çok insanın aklında bir yerlerde duruyor. Durduğu yer muhtemelen “Pazartesi diyete başlıyorum” ve “Haftada üç-dört gün yürüyüş bile yapsam...” arasında bir yerlerde.
Pek çok araştırma, obezitenin bir problem olarak baş gösterdiği tüm ülkelerde insanların günlük alması gereken şeker miktarının çok üzerinde şeker tükettiğini bunu da ilave şekerler ve paketli gıdalardaki tatlandırıcılardan aldığını gösteriyor.
Bu ciddi bir sorun. Sandviç ekmeğinde, soslarda, paketli abur cubur dediğimiz gıdaların neredeyse tamamında, içtiğimiz gazlı içeçeceklerde ve elbette tatlılarda ilave şekerler bulunuyor. Bunlar oldukça lezzetli. En azından beynimize bunu söylüyorlar. Kan şekerimiz çok hızlı yükseliyor ve haliyle çok hızlı düşüyor ve daha çok istiyoruz... Bu bir döngü. Peki nasıl çıkacağız bu döngüden?
BU NOKTAYA NASIL GELDİK?
Kazayla olmadı. On yıllar boyunca şeker üreticileri özellikle ABD'de obezitenin sorumlusu olarak yağları ve kolesterolü gösterdi. Böylece ABD'de kilo vermek isteyenler bile “yağsız” ancak şeker içeren ürünlerle diyet yaptılar. Ancak araştırmalar basit karbonhidratlar ve özellikle şekerin 1 numaralı sorun olduğunu gösteriyor.
NEYİ KESECEĞİZ?
İlk hedefiniz ilave şekerler olmalı. Sebzelerden, meyvelerden ve süt ürünlerinden alacağınız şekerden çok da fazla endişe etmenize gerek yok. İflah olmaz bir meyve tüketicisiyseniz buna da bir ayar çekmeniz gerekebilir. Taze sıkma bile olsa bir bardak meyve suyu içmek için kaç tane portakal sıkmak zorunda kaldığınızı ve portakaldan doygunluk hissi de verecek olan lifleri almak yerine sadece şeker aldığınızı düşünün...
Ortalama bir yetişkinin günde 12 çay kaşığı (50 gr) ilave şekerden fazla tüketmemesi gerekiyor. Bunun yarısına ulaşmak görece daha sağlıklı olacaktır. Yarım litre klasik gazlı içecekte 56 gram şeker olduğunu hatırlatmakta fayda var. Şimdi yol planına bakalım!
KAHVALTI
Kahvaltı bir tatlı kaçamağı olmamalı! Mutfağımızda kahvaltının yeri büyük. Reçeller, ballar, ekmeğe sürmelik çikolatalar, ekmeğin kendisi, meyveli yoğurtlar ve kahvaltılık gevrekler... Çaya attığımız şekerler de cabası! Not: Çayı şekersiz içmek eskisi kadar olmasa da hala karizmatik bir hareket!
İÇECEKLER
“Şekerden nasıl kurtulurum” sorusunu soruyorsanız şekerli gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarmanız gerekeceğini bilmeniz gerekir. Çıkarın. İlla ki içmek istiyorsanız, şekersiz versiyonlarını tercih edebilirsiniz. Kahvaltının bir parçası olan çay veya kahveleri şekersiz içmeye alışmak, tahmin ettiğiniz kadar zor değil.
Bu arada kahvecilerin şekerli ürünlerine de veda etseniz iyi olur. Limonunu taze sıktığınız sade maden suyu kusursuz bir alternatif olacaktır.
DOLABA BİR GÖZ ATIN
Dolabınızdaki pek çok yiyecek ve içecekte, kenara zulaladığınız pek çok atıştırmalıkta ilave şeker olduğunu “içindekiler” kısmına baktığınızda göreceksiniz. Küçük bir hesaplamayla günlük ihtiyacınızı ne kadar kolay bir şekilde sağladığınızı görünce şaşıracaksınız.
SOSLAR
Ketçaplar, mayonezler, bazı hardallar ve salata sosları... “Ne kadar koyuyorum ki” diyebilirsiniz ancak bu ürünlerin büyük bir çoğunluğunda çok küçük miktarların bile şeker bombası olduğunu göreceksiniz. Bununla başa çıkmanın yolu sosları evde yapmak olabilir.
“Bu iş biraz yorucu olacak gibi” diyorsanız daha son ve en önemli başlığa gelmedik!
TATLILAR
Bu topraklarda “Peki ya tatlılar” sorusuna nasıl cevap vereceğimizi bulmak çok zor. Türk mutfağının en iddialı noktalarından biri tatlılar. Burada “Üç baklava yerine bir baklava” taktiğini uygulayarak, tatlıyı tadımlık tüketerek hareket edebiliriz.
Meyveler, sağlıklı dondurma türevleri, hafif sütlü tatlılar; çok ağır, şeker ve şerbet bombası tatlıları uzun zaman aralıklarında hatırlayıp ziyaret edeceğimiz güzel tatlar haline getirmeyi başarabilir.
NOT: Kilo verme ya da kilo alma hedefleri fark etmeksizin sağlıklı ve güvenli bir beslenme programı uygulamak istiyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanı/diyetisyenden destek almalısınız.
Kaynak: Haberdeki bilgilerin bir kısmı New York Times'ta yayınlanan David Leonhardt imzalı "How to Stop Eating Sugar" adlı makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel