Saç ekimi nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir?

Saç ekimi nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir?

Erkeklerin en büyük problemlerinden biri olan dökülen saçlar ve kellik, artık günümüzde sorun olmaktan çıkıyor. Peki saç nasıl ektirilir, hangi yöntemlerde saç ekimi yapılabilir? Kimler saç ektirebilir, ekilen saç yeniden dökülür mü?

Aslında erkeklerde saç dökülmesinin tek bir nedeni olmayabilir. Erkeklerde özellikle genetik olarak ailede ilerleyen yaşlarda kellik veya seyrek saç olması, ailenin genç bireylerinin de ileriki dönemlerde saç dökülmesi sorunu yaşayabileceğinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Genetik olabileceği gibi saç bakımı, mineral eksikliği, stres, hormon bozukluğundan da saçlar dökülebilir. Bunun yanında saç dökülmesi aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarının da bir habercisi olabilir. Saç ekimi nasıl yapılır konusuna girmeden önce belki de kişilerin saç dökülmesinin hangi sebeplerden kaynaklandığını incelemek gerekiyor.

SAÇ EKİMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR VE HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIYOR?

Aslında en sık kullanılan saç ekim teknikleri FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) ve FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu) teknikleridir.

Bu ikisi arasındaki fark birinde yani FUT'ta cerrahi bir operasyonla yani kıl köklü naklinin ameliyatla yapılıyor olması, diğerinin ise (FUE tekniği) ameliyatsız bir saç ekimi gerçekleştirilmesi.

FUE ile saç ekiminde ense bölgesinden alınan kıl kökleri, herhangi bir doğrusal kesik olmadan tek tek toplanır, saç ekimi yapılacak bölgeye ekilir. Bugüne kadar uygulanan saç ekim yöntemlerine göre daha rahat ve konforlu bir ekim gerçekleştirilebilmesi nedeniyle oldukça fazla tercih edilen bu yöntemde, sadece ense bölgesi değil vücudun başka bölgelerinden de kıl köklerinin toplanarak saç ekimi gerçekleştirilebilmesi mümkün olabiliyor.

Saç ekimi nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir? - Resim : 1

FUE yönteminin en önemli avantajı, kesiksiz, dikişsiz ve mümkün olduğunca iz bırakmadan saç ekimi gerçekleştirilebiliyor olması. Ayrıca saç ekimi yapılan bölgenin ve kıl köklerinin alındığı bölgenin iyileşmesi de ortalama 7-10 gün, yani alternatif yöntemlere göre çok daha kısa sürer. Kanamanın daha az gerçekleştiği FUE yönteminde operasyon süresi ise tek seans ve 4 ila 8 saat arasındadır.

FUT yöntemi ile saç ekimi ise aslında basit bir cerrahi operasyonla gerçekleştirilir. Donör bölgeden (çoğunlukla ense) saç kökleri, bir şerit halinde kesilerek alınır, saçın ekileceği kel bölgede açılan kanallara ekilir. 

Donör bölgeden kesilen alan yaklaşık 15 cm uzunluğunda ve 2 cm genişliğinde olur. Fakat daha az sayıda kıl kökü nakledilecekse, ya da daha açık bir ifadeyle ekilecek olan saç miktarı daha seyrek olacaksa bu durumda kesilecek olan alan da daha küçük olur. 

Saç ekimi nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir? - Resim : 2

Ense bölgesinden çıkarılan deriden sağlıklı saç kökleri teker teker ayıklanır ve düzgün şekilde özel kaplara yerleştiriliyor. Saç köklerinin bekletilmesi sırasında artık gelişen teknolojiyle kullanılan özel solüsyonlar sayesinde live greft adı verilen bir yöntem kullanılarak alınan kesitlerin ve kıl köklerinin mümkün olduğunca canlı kalması da sağlanabiliyor.

Ensede kesit alınan bölge estetik dikiş ile kapatılırken, ekim yapılacak bölge lokal anestezi ile açılıp açılan kanala toplanan kıl kökleri teker teker yerleştiriliyor.

Bu yöntemin FUE yöntemine göre avantajı kıl köklerinin daha hızlı şekilde alınabiliyor olması. Buna karşılık dezavantajı; ensede kesit alınan bölgedeki dikiş izinin kolay kolay kaybolmayacak olması.

Bu iki yöntem ortaya çıkmadan önce ise en çok DHI yöntemiyle saç ekimi gerçekleştiriliyordu. 

DHI yönteminde lokal anestesi yapılan kişinin, donör bölgesinden özel bir cihazla gevşetilerek teker teker toplanıp ardından ekilecek olan bölgeye özel bir kalem aracılığıyla ekiliyor. Saç köklerinin kafa derisi dışında bekleme süresinin minimum olduğu bu uygulamada kıl kökünün alınması ve saç ekimi yapılan bölgeye yerleştirilmesi aynı anda yapılıyor.

Saç ekimi nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir? - Resim : 3

Var olan saçlara da hiçbir zarar vermeden gerçekleştirilebilen bu yöntemle saç ekimi, henüz saç dökülmesi tamamlanmamış kişilere de uygulanabiliyor. Dezavantajları ise saç ekim maliyetleri diğer yöntemlere göre çok daha pahalı, yapacak doktorun maharetine fazlasıyla bağımlı, saç köklerine zarar verme ihtimali daha yüksek olabilmesi.

Elbette tıp ve teknoloji geliştikçe her geçen gün yeni saç ekim teknikleri de duymaya devam ediyoruz.

Fakat yeni çıkan yöntemlerin neredeyse tamamına yakını aslında temelde FUE veya FUT tekniklerinde kullanılan cihazların geliştirilmesinden başka bir şey olmuyor. Örneğin bunlardan biri: Perkutan Tekniği.

Bu yöntemde saç ekimi işlemi esnasında hastanın ense bölgesindeki alandan düşük devirli mikromotorlar aracılığı ile saç kökleri alınıyor. Bu işlem sırasında kullanılan özel motor, çoklu kökleri parçalamadan bütünlüğünü koruyarak alıyor ve ekileceği alanların oluşturulmasında ise Safir Perkutan Tekniği kullanılıyor.

Burada klasik yöntemden farklı olan kısım, gerçek safir iğneli özel cihazlar kullanılması.

Safir Perkutan Tekniği'nde; enseden toplanan kıl kökleri, gerçek safirden üretilen ve dokuya en az hasar veren safir iğneli özel cihazlar ile iki boyutlu yarıklar yerine üç boyutlu kanalların içine ekiliyor. Saç kökleri ile aynı boyutta olan bu kanallar, gerçek safir iğneli özel cihazlar ile açıldığı için saç ekimi yapılan alanda dokuya verilen zarar minimum düzeyde oluyor ve iyileşme hızı 2 kat daha hızlı gerçekleşiyor. Yara izi bırakmadığı iddia edilen bu teknikte ekilen saç kökleriyle aynı boyutta olan kanallar, ekim alanındaki sağlam saç köklerinin aralarına açılarak köklere zarar vermiyor. Safir Perkutan Tekniği ile yapılan saç ekimlerinden ödem riski oldukça düşük olarak nitelendiriliyor.

BİR ERKEKTE GÜNDE ORTALAMA KAÇ TEL SAÇ DÖKÜLÜR?

Sağlıklı bir erkeğin başında ortalama 100 bin tel saç bulunuyor. Ve erişkin erkeklerde günde ortalama 100-150 tel saç dökülmesi normal olarak kabul ediliyor. Ayrıca mevsim geçişlerinde, hava değişikliklerinden, beslenme alışkanlıklarının değişmesi gibi durumlarda bu rakam artabiliyor. Fakat bu artışın maksimum 2 ay sürmesi bekleniyor.

Yılda 3 defa tekrar eden saç dökülmelerinin her birinin 2 aydan uzun sürmesi durumunda saç dökülmesinin anormal olduğu varsayılıyor. 

KİMLER SAÇ EKTİREMEZ?

Öncelikle bilmek gerekiyor ki herkes saç ekimi yaptıramaz. Örneğin tamamen kel olan kişilerin saç ektirmesi teknik olarak mümkün olamıyor. Çünkü saç ekimi, saçlı derinin bir bölgesinden (bu bölgeye donör ismi veriliyor) alınan kıl köklerinin, saç bulunmayan bölgeye ekilmesiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla tamamen kellik sorunu yaşayan, yani kafa derisinde hiç saç bulunmayan kişilerin saç ektirmesi teknik olarak imkan dahilinde değil. 

Bunun yanında saç ektirebilmek için gerekli bir diğer kriter, saç dökülmesi tipinin saç ekimine uygun olması. Örneğin 22 yaşından küçük erkeklerin saç ektirmesi mümkün değil. Bunun sebebi ise bu yaşın altındaki kişilerde halen saç dökülmesinin tamamlanmamış olması. Dolayısıyla saç dökülmesi tamamlanmayan bir kişinin dökülmenin seyri de belli olmadığı için, bu aşamada yapılacak saç ekimi, daha sonrasında dökülecek bölgelerle birlikte çok kötü bir görüntünün oluşmasına neden olabilir. Fakat elbette, kaza sonucu saçlı deride gerçekleşmiş hasar veya saçın belli bir bölgesinde yaşanan ağır yanıklar sonucu kafanın belirli bölgelerinde kalıcı saç kayıpları oluşursa, bu kişilere doktor yönlendirmesiyle saç ekimi gerçekleştirilebildiği biliniyor.

Üçüncü olarak bazı hastalıklara sahip olanlara da saç ekimi hayati riskler nedeniyle yapılmıyor. Bir mikro cerrahi operasyonu olan saç ekiminin yapılabilmesi için hemofili (yani kanın pıhtılaşmaması sorunu), tansiyon ve şeker hastaları, hepatit B, hepatit C ve HIV (Yani AIDS) hastalarına da saç ekimi yapılmıyor.

Dördüncü olarak kriter, saç dökülmesinin çeşidi. Saç ekiminin sadece kalıcı saç dökülmelerinde gerçekleştirildiği bir gerçek. Bu nedenle örneğin strese bağlı uzun süreli saç kayıpları yaşayan kişilerde ve yine hormonal rahatsızlıklar, saçkıran, mantar, anoreksi, blumia, tiroit, anemi, demir eksikliği, hatalı saç bakımından kaynaklı dökülmeler gibi geçici saç dökülmelerinde de saç ekimi yapılmıyor.

KİMLERE SAÇ EKİMİ YAPILABİLİR?

Saç ekiminin genellikle erkek tipi saç dökülmesinin yaygın olduğu kişilere yapıldığı belirtiliyor. Erkek tipi saç dökülmesi, başın tepe kısmında ve şakak bölgesindeki saçların ilk önce cılızlaşmasına daha sonra dökülmesine verilen isimdir. Zamanla bu dökülme, şakaklara doğru geriler. Kişinin sadece başının ön kısmının ortasında saç alır, tepe kısmı günden güne açılır. 

Saç ekimi nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir? - Resim : 4

Kadın tipi saç dökülmesinde ise saç ekimi beklenen sonucu vermeyip, hayal kırıklıklarına neden olabiliyor. Kadın tipi saç dökülmesi, saçın zayıflaması, seyrekleşmesi, incelmesi, saçın tepe ve ön bölgelerinde dökülme yaşanması şeklindedir.

Saç ekimi nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir? - Resim : 5

Hangi tip saç dökülmesi yaşandığını belirlemek için ise saç analizi yapılır.

Ayrıca erkek tipi dökülmelerin dışında bölgesel dökülme yaşayanların da saç ektirmesi mümkün. Özellikle tepe bölgelerinde, saçın ön sağ ve sol alın bölgelerinde artık tamamlanmış olan saç dökülmelerine karşı saç ekimi yapılabiliyor. Burada, dökülmenin tamamlanmış olması kritik nokta. Saç analiziyle dökülmenin sürüp sürmediği tespit edilebiliyor. Devam eden bölgesel saç dökülmelerinde saç ekiminin yapılabilmesi için dökülmenin tamamlanması bekleniyor.

Ayrıca saç ekimi yaptırabilmek için donör bölgenin yeterli olması da gereklidir. Özellikle ense bölgesi saç ekimi için donör bölge olarak kabul edilir. Fakat ense bölgesinde yeteri kadar saç kökü elde edilemiyorsa bu durumda göğüs, sırt, kol ve bacak bölgelerinden de kıl kökü alıp saç dökülmesinin olduğu bölgelere ekilebiliyor.