RSV, koronavirüs, influenza... Aciller doldu taştı, uzmandan uyarı geldi

Sağlık Haberleri koronavirüs

Üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle vakalar arttı, hastanelerin acil servisleri doldu. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastanelerdeki yoğunluğun nedenini açıkladı, yapılması gerekenleri sıraladı.

Son günlerde hastanelerin acil servislerinde yoğunluk var. RSV, koronavirüs, influenza gibi hastalıklar bunun başlıca nedenleri. Peki, vatandaşlar ne yapmalı, özellikle bu dönemde neden yoğunluk arttı? Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, anlattı...

"NORMALİN BİRAZ ÜZERİNİ YAŞIYORUZ"

Acillerdeki yoğunluk açısından normalin biraz üzerini yaşadığımızı söyleyen Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Kış dönemlerinde biz hep artış görürüz. Eylül ekim gibi başlayıp mart sonuna kadar süren, virüslerin dolaşımda olduğu bir ortam var. Birçoğumuz da dikkat etmiyoruz. Kapalı alanlarda, toplu taşımada... Bunun dışında okulların açık olması , kapalı ortamlarda olmaları dolaşımı artırıyor ama bu dönemde bunu biraz daha fazla yaşıyoruz. Nedeni, pandeminin ardından gelen dönemde çok açıldık, korunma önlemlerinin hiçbirine dikkat etmiyoruz. Virüsler de insanlar yoluyla birbirine aktarılıyor. Aciller kalabalık biçimde dolmaya başladı. Yatan hastada da ciddi artışlar var. Bu enfeksiyonlar risk grubunda ağır seyrediyor" dedi.

"İleri yaş dediğimiz 60-65 yaş üstü bireyler, altta hastalığı yatanlar ve çocuk yaş grubu risk grubu" diyen Prof. Ertuğrul, şöyle devam etti:

"Japonya'da bir birey hasta olduğunda dışarı çıkmaz ya da çıkarsa bile maskeyle çıkar. Bu diğer bireylere saygı nedeniyle. Toplu taşımaya binerken, otobüse binerken ya da kapalı alanda bulunacaksak maske takmak, dezenfektan bulundurmak, elimizi temizleyebilmek, insanlarla iletişim kurarken sosyal mesafeyi ayarlayabilmek hasta sayısının azaltılması konusunda önemli. Bir de grip aşısı önemli. O hem gripten hem de virüse yakalansalar bile daha ağır geçirmelerden koruyacaktır."