Parmaklarınızda hareket kısıtlılığı varsa, bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz!
Avuç içi ve parmaklardaki hareket kısıtlılığı yaşanması, parmakların tam olarak açılamaması gibi şikayetler, hastalık habercisi olabilir. Günlük aktiviteleri kısıtlayan bu şikayetlerin hastalık habercisi olduğunu belirten uzmanlar, kritik uyarılar yaptı.
Dupuytren kontraktürü olarak bilinen el ve parmak eklemlerindeki sertlik ve parmakların açılamaması hakkında önemli uyarılarda bulunan El Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel, “Dupuytren kontraktürünün erkeklerde daha çok görüldüğünü ve bu hastalığın avuç içi derisinin hemen altında yer alan ve fasya adı verilen dokunun anormal kalınlaşması sonrasında meydana gelen bir hastalık olduğunu açıkladı.
Bu fasyal dokunun anormal kalınlaşması ve kısalması sonucu sertleşmiş gergin bir fibrotik kordon ve nodül gelişir. Sonuç olarak bu fibrotik kordonun uzandığı parmak veya parmaklarda bükülme ve hareket kısıtlılığı meydana gelir. Sıklıkla yüzük parmağı ve serçe parmaklarında görülür ancak diğer parmaklarda da görülebilir. Dupuytren kontraktürü sıklıkla 40 yaşından sonra görülür. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 10 kat daha fazla görülür. İskandinav ırklarında, şeker hastalarında, epilepsi öyküsü olanlarda, kronik karaciğer hastalığı ve alkolik hastalarda daha sık görülmektedir” diye konuştu.
Günlük aktiviteleri yaparken zorlanmaya başlayabilirsiniz
Duputren kontraktürünün her iki elde de görülebildiğine değinen Uzel, “Dupuytren kontraktürü gelişen hastalarda semptomları şu şekilde sıralayabiliriz; erken dönemde avuç içinde nodül denilen ağrısız, sert şişlikler görülür. Hastalık ilerledikçe avuç içinde fibrotik kordonlar oluşur. Bu fibrotik kordonlar etkilediği parmağın bükülmesine ve tam açılmamasına neden olur. Hasta avuç içi düz bir zemin üzerine koyduğunda avuç içi zemin ile temas etmez ve kubbe şeklini alır. Parmaklardaki kalıcı bükülme nedeni ile hasta parmağını kaldırmakta zorlanırlar ve el sıkma, alkışlama, elini cebine sokma ve nesneleri kavrama gibi günlük aktiviteleri yapmakta zorlanmaya başlar. Hastalığın tanısı şikâyetler ve fizik muayene ile konulur. Radyolojik görüntüleme nadir olarak diğer hastalıklar ile ayırıcı tanı yapmak için kullanılmaktadır”dedi.