Omicron'un alt varyantı BA.5 dünyaya ne yapıyor?

koronavirüs Sağlık Haberleri Web Özel
Omicron'un alt varyantı BA.5 dünyaya ne yapıyor?

Ortaya çıktığı ilk günden beri geçirdiği mutasyonlarla kafamızı karıştıran COVID-19 virüsü şimdi de BA.5 isimli alt varyantıyla aramızda dolaşıyor. Virüsün en bulaşıcı varyantı Omicron'un BA.5 dalgasından hastalığı yakın zamanda geçirmiş kişiler de etkilenebilir.

COVID-19 virüsünün Omicron varyantının BA.5 ve BA.4 alt varyantları giderek yayılıyor. Bu iki varyant, şu an ABD'den Çin'e kadar dünyanın dört bir tarafında yeni dalgaları tetikliyor ve hastaneye yatışları giderek artırıyor.

Omicron'un BA.5 ve BA.4 alt varyantları virüsün en yetenekli varyantları olarak ifade ediliyor. Söz konusu alt varyantlar, hastalıkla ya da aşıyla oluşturulan bağışıklıkları aşabiliyor. İki varyant da sivri uçlu proteinlerinde geçirdikleri mutasyondan ötürü antikorları atlatabilme açısından virüsün önceki varyantlarından farklılık gösteriyor. Enfeksiyon dalgaları, dalgaları takiben gelen bağışıklıklar ve aşılama oranları ülkelere göre değişiklik gösterdiğinden dolayı, bu alanda bir kıyaslama yapmak pek mümkün değil. Fakat ABD'de BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının birkaç haftadır etkili olduğu bölgelerde, önceki varyantlara karşı kitle bağışıklığı olmasına rağmen hastaneye yatışlar arttı.

VAKALARDA ARTIŞ GÖRÜLÜYOR

Evde testlerin yaygınlaşmasıyla, genel vaka sayılarını tam olarak tespit etmek giderek zorlaşıyor. Yani, yetkili makamlar tarafından açıklanan vakalar aslında gerçek sayıların altında olabilir. Bu nedenle, ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC), COVID-19 riskinin ülke çapında artmakta olduğunu duyurdu.

Omicron'un alt varyantı BA.5 dünyaya ne yapıyor? - Resim : 1
Evde yapılan testler vaka sayılarının net olarak tespit edilmesini zorlaştırıyor. Kaynak: Shutterstock

Scripps Research'ten moleküler tıp uzmanı Eric Topol alt varyantlara ilişkin makalesinde, ABD'de salgının mevcut durumunun ciddiye alınmadığını vurgulayarak “Salgın giderek etkisini artırıyor” ifadelerine yer verdi.

'SON DALGAYI ÖNGÖREBİLMEK İÇİN HENÜZ ERKEN'

CDC, henüz BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının diğer Omicron varyantlarından daha ağır olduğuna dair bir kanıtın olmadığını açıkladı. Fakat merkez, daha çok kişinin virüse yakalanmasıyla hastaneye yatışların da yükseldiğine işaret etti.

Topol, Omicron varyantının neden olduğu diğer enfeksiyonların bir derece bağışıklık yarattığına dikkat çekerek, bunun da ABD'de vakalarda keskin bir yükseliş yaşanmamasını açıklayabileceğini vurguladı. Topol ayrıca, “Fakat bu tam olarak umduğumuz şey değildi” dedi. Omicron'un önceki dalgalarında virüse tekrar yakalanma konusunda bir bağışıklık oluşurken, BA.4 ve BA.5 alt varyantlarında bu noktada bir farklılık olabileceği gözleniyor.

Öte yandan, aşılama oranının ABD'den yüksek olduğu Portekiz'de Mayıs ayında BA.5 baskın varyant olmaya başladığında vaka sayıları da birden arttı. Ülkede hastaneye yatışlar neredeyse Omicron'un pik yaptığı dönemle aynı seviyeye yükseldi.

Omicron'un alt varyantı BA.5 dünyaya ne yapıyor? - Resim : 2
COVID-19 virüsü şimdi de Omicron'un BA.5 isimli alt varyantıyla aramızda. Kaynak: Shutterstock

Güney Afrika'da da, Nisan ayında BA.4 ve BA.5 alt varyantları yayılmadan önce ülkedeki nüfusun yüzde 98'inin aşı olduğu veya hastalığı geçirdiği için virüse karşı bağışıklığı mevcuttu. Bu koruyucu antikorlara rağmen BA.4 ve BA.5 alt varyantları Güney Afrika'da birçok kişinin hastalanmasına neden oldu. Güney Afrika'da vaka, hastaneye yatış ve ölüm sayılarında küçük bir artış ortaya çıktı.

Uzmanlar, son alt varyantların nasıl sonuçlar doğuracağını öngörebilmek için henüz erken olduğunu aktarıyor. Çünkü ABD, daha yakın zamanda Mayıs ve Haziran'da, BA.2 ve BA.2.12.1 alt varyantlarının doğurduğu dalgalarla mücadele etmişti. 

ABD'de COVID-19 aşısı oranı ile hatırlatma dozu yaptıran yaşlıların sayısı pek çok ülkeye göre hala düşük. Topol yazısında bu konuyla ilgili olarak ise, “Yaklaşan bir dalga var, bu konuda bir şüphe yok. Benim endişem bu dalganın ne kadar süreceği.” ifadelerine yer verdi.

'SERT DALGA GELİYOR'

Diğer yandan, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, Haziran ayı ortasından sonra COVID-19 vakalarının yeniden yükselmeye başladığını söyledi.

Faruk Aydın, vakaların yeniden yükseldiğini ve COVID-19'a yakalananların hastanelerde tedavi görmeye başladığını belirterek, "Şu an sert dalga başlamış durumda ve bunu hafif atlatmanın yöntemleri belli. Bu dalgayı aşı ve maskeyle geçirmek zorundayız" diye konuştu.

 Kaynak: The New York Times, DHA.

Kaynak: Web Özel

Covid-19 mutasyon virüs koronavirüs