Neden kaşınıyoruz? Kızarıklık, döküntü, ağrı...

Sağlık
Neden kaşınıyoruz? Kızarıklık, döküntü, ağrı...

Türkiye genelinde 3 yıldır uyuz vakalarında yaşanan ciddi artıştan sonra, bu kez de zona ve egzama şikayetlerinin de sıklaştığı gündeme getirildi. Deride döküntü, şiddetli kaşıntı ve ağrı ile görülen şikayetlerin, en önemli nedeni ise stres ve bağışıklık sisteminin zayıflaması...

İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde son 3 yıldır uyuz vakalarında yaşanan artışın ardından, zona ve egzama vakalarının da sıklaştığı gündeme getirildi. Mevsim aralığı olarak adlandırılan bahardan, yaz dönemine geçişte hapşırık, burun akıntısı, göz yaşarması gibi sorunların yanı sıra, cilt kızarıklığı ve kaşıntı da birçok kişinin kabusu olmuş durumda.

Özellikle son haftalarda, hem orta yaş grubu, hem de 60 yaş üzeri kişilerin zona hastalığının yanı sıra, egzama şikayetiyle de uzmanların kapısını çaldığı uyarısı yapılırken, cilt hastalıklarındaki sorunların stres, bağışıklık sisteminin zayıflaması, alerjik reaksiyonlar ve hazır gıda tüketiminden kaynaklandığı belirtiliyor.

Neden kaşınıyoruz? Kızarıklık, döküntü, ağrı... - Resim : 1
Son yıllarda artan cilt hastalıkları kızarıklık, kaşıntı ve deride döküntüler olarak ortaya çıkıyor. Fotoğraf: Shutterstock

AĞRI VE ŞİDDETLİ KAŞINTI 

Pek çok kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen zona hastalığı ise suçiçeğine neden olan Varisella Zoster virüsünden (VZV) kaynaklanıyor. Geçmişte suçiçeği geçirmek zona hastalığına yakalanmaya karşı önemli bir risk faktörü olarak kabul edilirken, zona virüsü bir kez vücuda girdikten sonra inaktif şekilde kalıyor. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde virüs aktif hale gelip hastalığa neden olurken, genellikle vücudun bir bölgesinde tutulum, deri döküntüleri, şiddetli kaşıntı ve ağrılı kabarcıklara neden oluyor. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, uyuz vakalarındaki artış ve hasta yoğunluğunun ülke genelinde devam ettiğini, özellikle İstanbul’da vaka sayıları geçmiş yıllara oranla daha yüksek seyrettiğini belirtiyor.

HAZIR GIDALARA DİKKAT!

Prof.Dr.Kutlubay, zona vakalarının son zamanlarda 30, 40 arası grupta da sıkça rastlandığı dile getirirken, "Kemoterapi ve yoğun kortizon kullanımı nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde de zona vakalarında artış söz konusu. Bağışıklık sisteminin zayıflamasında en büyük nedenler stres, düzensiz beslenme, hazır gıda tüketimi, uyku düzenliği" ifadelerini kullanıyor.

Zonanın deride kırmızı, ağrılı ve yanmalı içi su toplayan kabarcıklar şeklinde ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Prof.Dr.Kutlubay hastalığa yakalananların mutlaka bağışıklığı sistemini güçlendirecek gıdalara yönelmelerinin yanı sıra, doktor kontrolünde takviye almaları gerekliliğinin altını çiziyor.

Neden kaşınıyoruz? Kızarıklık, döküntü, ağrı... - Resim : 2
 Cilt hastalıkları stres ve yetersiz beslenme nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde ortaya çıkıyor. Fotoğraf: Shutterstock

 

KOYU YEŞİL YAPRAKLI MEYVE TÜKETİLMELİ 

Prof. Dr. Kutlubay, zona yeri olarak adlandırılan kırmızılığın geçse bile ağrı şikayetinin 6 aydan fazla devam ettiğini belirterek, şu uyarıları sıralıyor:

“Genç hastalarda aşırı stres yüklenmesi dikkatimizden kaçmıyor. Stres ve cilt kuruluğuna bağlı sorunlar da kaşıntıya yol açarken, birçok kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkileniyor. Cilt sorunu yaşayanların ayrıca döküntü ve kaşıntıya karşı iyi uyku, günde 2 litre su tüketimi ve antioksidan dediğimiz yeşil veya koyu yapraklı meyvelerden tüketmesini de öneriyoruz” 

İLACA DİRENÇ GELİŞTİ

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Saka ise uyuz vakalarındaki artışın devam ettiğini söylerken, birçok hastanın şiddetli kaşıntı nedeniyle iş ve sosyal yaşamının olumsuz etkilendiğini dile getiriyor. Uyuz vakalarındaki artışın hem hastalığa neden olan parazitin ilaca direnç kazanması, hem de düzensiz göçmenlerden kaynaklandığını öne süren Prof. Dr. Saka, “İstanbul başta olmak üzere birçok büyükşehirde çok fazla yabancı çalışan var. Bu kişiler sıklıkla iş değiştirdiğinden, uyuza neden olan paraziti de taşımış oluyorlar. Eskiden krem ve solüsyonla geçen hastalığa günümüzde neredeyse ilaç bile tesir etmez halde” diyor.

 TEKRARLAYAN VAKALAR DA ARTIYOR 

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk de zona vakalarında artışın dikkat çekici boyutta olduğunun altını çiziyor. Stres ve yetersiz beslenme nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde sorunun ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Erk, tespitlerini şöyle sıralıyor: “Son zamanlarda hem stres nedeniyle hem de beslenme yetersizlikleri nedeniyle düşmüş durumda. Zona vakalarında bir aydan fazla süredir ciddi bir artış var. Hem kişi sayısı olarak hem de tekrarlayan vakalar dikkat çekici.”

Dengeli beslenme, temiz hava, kaliteli uyku, sigara ve alkolden uzak durmanın önemine de değinen Prof. Dr. Erk, “ Zona geçirip bir daha hastalıkla karşılaşmak istemeyenler zona aşısı olabilirler. Egzamadaki artış ve kaşıntılı, döküntülü, kızarıklıkla seyreden sorunların temelinde alerjik reaksiyonlar, kimyasal katkı maddeli temizlik ürünleri ve stres büyük etken” ifadelerini kullanıyor.

mert.inan@haberglobal.com 

Kaynak: Haber Global TV

cilt deri hastalık zona egzema kaşıntı stres bağışıklık sistemi Kaşınma Dermatoloji