Moderna ve Pfizer aşılarını güncelledi: BA.2.86'ya karşı etkili

koronavirüs
Moderna ve Pfizer aşılarını güncelledi: BA.2.86'ya karşı etkili
Fotoğraf: DepoPhotos

Moderna (MRNA.O) ve rakibi Pfizer (PFE.N), güncellenmiş COVID-19 aşılarının, enfeksiyonların yeniden canlanmasına ilişkin korkuları artıran koronavirüsün yüksek mutasyona uğramış BA.2.86 alt türüne karşı testlerde güçlü yanıtlar verdiğini duyurdu.

Moderna, aşının insanlarda yapılan klinik çalışmalarda tedavi edilmemiş doğal antikor yanıtına kıyasla BA.2.86'ya karşı nötralize edici antikorlarda 8,7 kat artış sağladığını açıkladı. 

Yeni alttür şu anda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ülkelerin sağlık otoriteleri tarafından takip ediliyor.  

Moderna bulaşıcı hastalıklar başkanı Jacqueline Miller bir röportajda, "Bunun, insanların dışarı çıkıp sonbahar takviyelerini almaya hazırlanırken duymak isteyecekleri bir haber olduğunu düşünüyoruz" dedi ve verilerin düzenleyicileri rahatlatmaya da yardımcı olması gerektiğini kaydetti. 

Güncellenmiş aşılar yakında 

Pfizer, ortağı BioNTech (22UAy.DE) ile güncellenmiş aşısının farelerde yapılan preklinik bir çalışmada BA.2.86'ya karşı güçlü bir antikor yanıtı ortaya çıkardığını söyledi.

Moderna, Pfizer/BioNTech ve COVID aşı pazarına yeni giren Novavax (NVAX.O), aşılarının 2023'ün büyük bölümünde baskın olan XBB.1.5 alttürünü hedefleyen versiyonlarını oluşturdu. Bunların bu sonbaharda kullanıma sunulması bekleniyor.

Hem Moderna hem de Pfizer/BioNTech aşıları mRNA teknolojisine dayanıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) BA.2.86'nın daha önce COVID geçirmiş veya önceki aşılarla aşılanmış kişilerde enfeksiyona neden olma kapasitesinin daha yüksek olabileceğini belirtmişti. Omikron dalı, güncellenen aşıların hedefi olan XBB.1.5 ile karşılaştırıldığında virüsün kilit bölümlerinde 35'ten fazla mutasyon taşıyor.

Moderna, aşısıyla ilgili yeni bulguyu düzenleyicilerle paylaştığını açıkladı. Ancak, yenilenmiş aşı henüz ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmadı, ancak Ekim başında satışa sunulması bekleniyor.

Geçtiğimiz ay Moderna ve Pfizer, yeni aşılarının ilk testlerde EG.5 olarak adlandırılan bir başka yeni endişe verici alt değişkene karşı etkili göründüğünü açıkladı.

O zamandan beri Avrupalı düzenleyiciler Pfizer/BioNTech aşısını destekledi ve İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu aşıyı onayladı, ancak Moderna'nın güncellenmiş aşısı hakkında henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

Bir DSÖ yetkilisine göre BA.2.86 şu anda İsviçre ve Güney Afrika'nın yanı sıra İsrail, Danimarka, ABD ve İngiltere'de tespit edildi. 

Alt türün izlenmesi önemli olmakla birlikte, uzmanlar, dünya çapında toplu aşılama ve daha önceki enfeksiyonlar nedeniyle oluşan bağışıklık savunması nedeniyle ciddi bir hastalık ve ölüm dalgasına neden olmasının beklenmeyeceğini söylüyorlar. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Moderna Pfizer aşı koronavirüs covid-19 aşısı Kovid-19