Kutup araştırmasından çıkan korkunç sonuç: Plastik mi soluyoruz?

Kutup araştırmasından çıkan korkunç sonuç: Plastik mi soluyoruz?

Almanya ve İsviçre'den bilim insanları kutuplardan aldıkları kar örneklerini analiz etti. Çıkan sonuç korkunç: Plastik, hatta otomobil lastiği bile soluyor olabiliriz

Alman Alfred Wegener Enstitüsü ile İsviçreli Kar ve Çığ Araştırmaları Enstitüsü'nün bilim insanları kutuplardaki hava partiküllerini laboratuvar ortamında inceleyip çıkan sonuçları paylaştı.
Alp Dağları'ndan ve kutuplardan alınan kar örneklerinin, mikroplastik ve yine mikro düzeyde otomobil lastiği gibi bir çok zararlı partikül içerdiği ortaya çıktı. Araştırmada; rüzgarla taşınarak daha sonra karlı zemine çöken hava partiküllerinin taşıdığı tehlikeli maddelerin solunum açısından yarattığı risklerin acilen araştırılması gerektiği de belirtildi.

5 milimetreden daha kısa boyuttaki mikroplastiklerin karın içerisinde havayla yani rüzgarla taşındıktan sonra çöktüğü belirtilirken, bilim insanlarının analizi gerçekleştirmek için kızılötesi imajlama tekniği ismiyle özel bir teknik kullandığı öğrenildi. Araştırmayı gerçekleştirmek için bilim insanlarının 2015-2017 yılları arasında Grönland'a çok sayıda ziyaret gerçekleştirdiği de dikkat çekti.
Bu ziyaretlerde aldıkları örnekleri Alpler ve Almanya'nın Bremen kentindeki örneklerle kıyasladıkları belirtilirken, her ne kadar kutuplardan alınan örneklerdeki mikroplastik seviyesi Avrupa'daki örneklerden çok daha düşük çıkmış olsa da kat ettiği mesafe nedeniyle var olmasının bile oldukça önemli bir bulgu olduğuna dikkat çekildi. 
 

Mikroplastik kutuplar