Koronavirüsün resmi çizildi

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, şimdiye kadar 162 kişinin ölümüne neden oldu. Tüm dünya virüse karşı seferber olmuşken birçok ülkeye yayılan koronavirüsün resmi çizildi.

İlk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve insandan insana bulaşabilen yeni tip koronavirüs salgını hızla yayılıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, birçok ülkeye yayılan koronavirüsün resmi çizildi. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, virüsün yapısını göstermek için bu çalışmayı yaptı. 

BİLİM İNSANLARI KORONAVİRÜS ÜRETTİ

Resimde gözle görülür şekilde gösterilen koronavirüs, Avustralya'da bilim adamları tarafından laboratuvar ortamında üretildi. Çin dışında ilk kez laboratuvar ortamında geliştirilen koronavirüsle amaçlanan, salgın hastalıkla mücadelenin yollarını bulmak. Virüse karşı koyacak tedavi edici ilaçları ve koruyucu aşıyı geliştirmek.

Melbörn'deki Doherti Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü'nde geliştirilen koronavirüs bir hastadan alınan örnekten çoğaltıldı. Enstitü elde ettikleri virüsü, dünya sağlık örgütü ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki laboratuvarlarla paylaşacak.

Bu yöntemle öldürücü salgına yol açan koronavirüse karşı aşı geliştirme sürecinin de hızlanması bekleniyor. Aynı zamanda laboratuvar örneğindeki koronavirüsle yapılacak deneyler sonucunda hastalık belirtisi göstermeyen kişilerde koronavirüs olup olmadığını teşhis etmeye yarayacak bir testin de geliştirilmesi bekleniyor.

KORONAVİRÜS SALGINI

Grip virüsüne benzeyen koronavirüs öksürük ve hapşırmayla yayılıyor. Koronavirüs, 14 günlük kuluçka döneminden sonra, özellikle bağışıklığı düşük ya da başka hastalıklar nedeniyle bünyesi zayıf düşen kişilerde öldürücü oluyor. Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde, 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha 'gizemli' hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Ülkede, yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair sonuçlar elde edilmiş, salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı. Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere, Hubey eyaletine bağlı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

Hubey Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, eyalette meydana gelen ölümlerin sayısı 29 Ocak sonu itibariyle 37'den 162'ye yükseldi. Komisyon, bin 32 yeni vakanın daha tespit edildiği ve vaka sayısının 4 bin 586'ya ulaştığı bilgisini verdi.

Salgın Güney Kore, Tayvan, Tayland, Vietnam, ABD, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya gibi 16 ülkeye yayıldı. Ancak Çin dışında henüz bir ölüm yaşanmadı.

Çin koronavirüs Vuhan