Koronavirüs aşısını insanlar üzerinde ilk deneyen şirket: İlk sonuçlar umut verici

Koronavirüs aşısını insanlar üzerinde ilk deneyen şirket: İlk sonuçlar umut verici

ABD merkezli Moderna adlı biyoteknoloji şirketi, koronavirüsle mücadele için denemesini yaptıkları aşının insanların bağışıklık sisteminde olumlu etki yarattığını duyurdu.

Koronavirüse karşı aşı geliştirilme çabaları hızlandı. Dünya genelinde yaklaşık 80 grup koronavirüse karşı aşı gelişiminde çalışıyor. 'mRNA-1273' adıyla insanlar üzerinde aşı denemesine başlayan ilk şirketten sevindiren açıklama geldi.

ABD merkezli Moderna adlı biyoteknoloji şirketi, aşı testlerine katılan sekiz kişide virüsü etkisizleştiren antikorlar tespit edildiğini ifade etti. Şirket ayrıca, testlere katılanların bağışıklık sistemlerinin gösterdiği tepkinin, virüs kapıp atlatanlarla benzer özellikler gösterdiğini belirtti. Aşının enfeksiyona karşı koruyup korumadığının anlaşılması için daha geniş kapsamlı testler Temmuz ayında yapılacak. 

Aşı, koronavirüsün genetik kodunun küçük bir parçası, denemede hastaya bu parça enjekte ediliyor. Bu aşı Covid-19 semptomlarına neden olmuyor ya da enfeksiyon bulaştırma özelliğine sahip değil, yalnızca bağışıklık sisteminin harekete geçmesini sağlıyor. Moderna, en düşük dozda aşı yapılanlarda da Covid-19'u atlatan hastalardakiyle aynı seviyede antikorlar görüldüğünü söyledi. 

Araştırma aşının güvenli olup olmadığını anlamak için başlatılan 1. etap deneme kategorisinde. 2. etapta aşının etkili olup olmadığına bakılıyor. Aşının insanları virüse karşı koruyup korumadığını anlaşılması için daha geniş çaplı denemeler yapılacak. Ama farelerde yapılan denemeler, aşının akciğerlerinde yeniden üremesine engel olduğunu ortaya koydu. 

BBC'de yer alan habere göre; Moderna'nın baş medikal yetkilisi Dr. Tal Zaks, "Daha erken olmasına rağmen 1. etap, mRNA-1273 aşısının, bağışıklık sisteminde, doğal yolla bulaşan enfeksiyon ölçeğinde etki yarattığını gösterdi. Bu veriler, mRNA-1273'ün Covid-19 hastalığını önlendiği yönünde inancımızın doğruluğunu kanıtlıyor ve esas denemelerde doz seçimi için çalışmalarımızı ilerletmemizi sağlıyor" diye konuştu.

Moderna, Temmuz ayında geniş çaplı denemelerin yapılacağını söyledi ve aşının kitlesel üretimi için soruşturmalara başladıklarını ifade etti.

Moderna Inc'ten Dr. Stephen Hoge da aşının ne zaman kullanılabileceğine ilişkin şunları söyledi:

"Amacımız, gelecek senenin başında yaygın dağıtıma sunulabilecek bir aşı elde etmek. Ama biz ve aşı üzerinde çalışan diğerleri veri elde etmeye başlar, ve bu veriler aşının yarar sağladığını, güvenli olduğunu ortaya koyarsa aşının yüksek risk grubuna erken uygulanma durumu olabilir. Buna 'acil durum kullanma izni' deniyor. Buna, yetkili kurumlar özellikle de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi karar verecek."

koronavirüs aşı