Kivinin faydaları nelerdir? Günde en fazla kaç tane kivi tüketilmeli? Kivi alerjisi neden olur?

Sağlık
Kivinin faydaları nelerdir? Günde en fazla kaç tane kivi tüketilmeli? Kivi alerjisi neden olur?

Kış aylarında çok tüketilen meyvelerden biri olan kivi, c ve k vitamini açısından oldukça zengindir. Peki, kivinin faydaları nelerdir? Kivi alerjisi neden olur, belirtileri nelerdir?

Egzotik bir meyve olan kivi, vitamin, mineral açısından oldukça zengin olup, A, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, çinko ve magnezyum içeriği ile çok faydalı bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda içerisindeki çekirdeklerin sayesinde lif içeriği oldukça zengindir.

KİVİ NEDİR?

Kivi, Güneybatı Çin'in dağlarına ve yamaçlarına özgü bir meyve türüdür. Şimdi, bu popüler meyvenin en iyi üreticisi olan Yeni Zelanda da dahil olmak üzere dünyanın birçok başka bölgesinde yetiştiriliyorlar. Kivi, Türkiye’de en çok Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştiriliyor.

GÜNDE EN FAZLA KAÇ TANE KİVİ TÜKETİLMELİ?

Günde ortalama 2 adet tüketilen kivi, tüm bu olumlu etkilerin vücutta sağlanabilmesi için yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

KİVİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Sindirime yardımcı olur.

- C vitamini içeriği yüksektir.

- İyi bir folat kaynağıdır. Hamilelik döneminde özellikle fayda sağlar.

- Sağlıklı, canlı ve güzel bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

- Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

-Astım belirtilerini azaltır.

- Kansere ve enfeksiyonlara karşı koruyucu etkileri bulunur.

- Kalp sağlığına iyi gelir.

- Kilo vermeye yardımcıdır.

- Soğuk algınlıklarına karşı güçlü bir besindir.

- Mide sağlığını korur.

- Faydalı bitki bileşenleri içerir.

- Kabuğu, kendisinden 3 kat daha fazla antioksidan içerir. Vitamini kabuğunda söyleminin bir kanıtı olarak düşünebiliriz.

- Kivinin saçlı yüzeyinin antioksidan içeriği zengin olup, anti-kanser, anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti-alerjik özelliktedir.

KİVİNİN ZARARLARI VAR MI?

Gastrit, reflü ve ülser gibi hastalıklara sahip kişiler bu meyveyi tüketirken dikkatli olmalıdır. İçerisinde potasyum barındırdığı için böbrek hastalarının tüketmesi komplikasyonlara neden olabilir, yeterinden fazla tüketmeden önce doktora danışmaları gerekir.

KİVİ ALERJİSİ NEDEN OLUR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kivi meyvesi nadiren de olsa alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kivi alerjisi; kivi meyvesinin birçok besinle çapraz reaksiyona girmesi, bağışıklık sisteminin meyveyi zararlı olarak algılayıp tepki vermesi gibi nedenlerden kaynaklanır.

Kivi Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

- Ağız kısmında kaşıntı

- Nefes darlığı

- İshal

- Kusma

- Baş dönmesi

- Karın ağrısı

Kaynak: Haber Global TV

kivinin zararları