Kışı kilo almadan geçirebilmek için altın tüyolar!
Hareketin kısıtlandığı, evlere kapanmaların başladığı ve yeme içme alışkanlıklarının da farklılık kazandığı kış mevsimini kilo almadan geçirebilmek, herkesin umudu. Peki böyle bir şey mümkün mü? Kiloyla aramıza köprü koyan kış mevsimini, nasıl sağlıkla atlatabiliriz? İşte altın değerinde tüyolar!
Kış mevsimine doğru geri sayım yaptığımız şu günlerde, herkesin aklında gizli bir telaş var: Kilo alacak mıyım?
Günlük yaşantıda yapılacak bazı değişikliklerle metabolizmayı hızlandırarak, kış aylarında kilo alımının önüne geçilebileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, kışı zayıf ve fit geçirmek için metabolizmayı hızlandırmanın 6 püf noktasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
HER GÜN YETERLİ SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Su, insan vücudunun en büyük bileşenidir ve bir çok metabolik işlevde görevi vardır. Gün içersinde düzenli tüketilen su vücutta ısı dengesini sağlayarak metabolizmayı hızlandırır. Araştırmalar yarım litre su içmenin dinlenme metabolizmasını yaklaşık bir saat boyunca yüzde 10-30 oranında artırdığını göstermiştir. Günlük su tüketimi ortalama kilo başına 20-30 ml kadar olmalıdır. Yaz aylarında artan su tüketimi kış aylarında biraz düşebilir ama metabolizmayı hızlı, zinde tutabilmek için hangi mevsimde olursa olsun düzenli su tüketmeliyiz.
YÜKSEK KALORİLİ BESLENMEYİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel "Hareketsizlikle birlikte gün içerisinde yüksek karbonhidratlı ve yağlı gıda alımı kilo artışını hızlandırır. Metabolizmayı bozan basit şekerler, cips ve yağlı, hamurlu gıdalar basit karbonhidratlardır. Bu tarz fazla alınan karbonhidratlar vücutta yağ olarak depolanırlar. Yemek seçimlerimiz bu dönemde; enerji içeriği düşük, daha doyurucu, sebze ve meyve gibi lif oranı yüksek, dengeli protein ve düşük karbonhidratlı gıdalardan oluşmalıdır" diyor.
GECELERİ GEÇ YATMAYIN
Uyku düzensizliği ve azlığı kilo vermeye veya mevcut kiloyu korumaya çalışırken sıkıntı yaratabilir. Uykusuzluk, vücudumuzun yiyecekleri metabolize etme yeteneğine müdahale eder ve daha da çok aç kalmamıza neden olur. Yaşam döngüsü içerisinde sirkadiyen ritim (vücudun biyolojik saati) önemlidir. Ortalama 7-8 saat civarlarında uyku tercih edilmeli. Düzenli uyku ritmini güçlendirmek ve beyne ne zaman uyku ve uyanma hormonlarını serbest bırakması gerektiğini hatırlatmak için her gün aynı saatte uyuyup uyanmak gerekir. O nedenli uykumuzun yeterli ve düzenli olması metabolizmamızın da sağlıklı çalışmasına yardımcı olur; aynı zamanda geceleri bir şeyler atıştırarak gereksiz kalori alımını engeller.