Kirpi eti yenir mi? Kirpi eti yemek günah mı?

Sağlık haberler
Kirpi eti yenir mi? Kirpi eti yemek günah mı?

Kirpi eti yenir mi? Kirpi etinin faydaları var mıdır? Kirpi eti yemek günah mı? İşte, kirpi eti hakkında en çok merak edilenler...

Sırtı dikenlerle kaplı bir hayvan olan kirpi, memeli hayvan türünde yer almaktadır. Boyları yaklaşık olarak 13 - 30 cm, ağırlıklarıysa 400 - 1200 gram arası değişkenlik göstermektedir. Kirpilerin vücutlarında ortalama olarak 6000 adet diken vardır. Genelde rakımı düşük olan bölgelerde yaşadıkları gözlemlenmiştir. Bazı türleri aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havalarda uzun uykuya yatabilir. Toplumumuzda bu hayvanların etinin yenip yenemeyeceği merak konusudur. İşte Kirpi eti yenir mi? Kirpi eti nerede satılır gibi merak edilen soruların yanıtları...

KİRPİ ETİ YENİR Mİ?

Kirpi etinin egzama, cüzzam, verem, sedef gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği yönünde rivayetleri esasında çok eskiye dayanmaktadır. Fakat söz konusu bu rivayetler, hurafe olarak görülür ve bilimsel bir kanıt niteliği bulunmamaktadır. Kirpi eti tüketerek hastalıklara şifa bulmak isteyenler, bu eti sıklıkla yahni yapımında kullanır. Ete ek olarak soğan, sarımsak ve pirinç gibi çeşitli malzemeler de eklerler. Kirpi etinin yağ oranı bir hayli fazladır. Bu nedenle kalp sağlığı ve kolesterol üzerinde olumsuz bir tesiri bulunur. Ek olarak kirpi etinin tadının damak tadına göre çok ekşi olduğu da ifade edilmektedir.

kirpi eti yenir mi

KİRPİ ETİ YEMEK GÜNAH MI?

kirpi eti yemenin günah olup olmadığı şu şekilde yanıtlanabilmektedir. Hanefilere göre caiz değildir. Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir:

'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.

Görülüyor ki, bu haram olan hayvanlardan bir kısmı yırtıcı bir yaratılışa sahibdir, yaratılışında zararlıdır ve bayağılık vardır. Bir kısmı ise iğrençtir ve nefret edilir haldedir. İnsan ise temizdir, mükerrem bir yaratıktır. Bunun için insanlar, bu gibi bayağı ve zararlı hayvanların etlerinden korunmuşlardır. Besinlerin insanlar üzerinde iyi ve kötü tesir bıraktığı inkar edilemez. İnsanlar kendisi için yararlı olanı ararsa, İslam dininin müsaade ettiği şeylerden yararlanmalı, yasakladığı şeylerden de kaçınmalıdır. Bundan başka selamet yolu yoktur.' (Ömer Nasuhi Bilmen)

Şafiilere göre kirpi eti caizdir.

KİRPİ ETİ NEREDE SATILIR?

Kirpi etinin satışı yasaktır. İnternetten ya da kasaptan yasal bir biçimde satın almak mümkün değildir. Etin en iyi bulunma yöntemi ise avlanılmasıdır. Ancak söz konusu olan bu durum, ülkemizdeki kirpi sayısının ciddi bir miktarda düşmesine yol açmaktadır.

kirpi