Karadut özünün faydaları nelerdir? Karadut özü nasıl içilir?

Sağlık
Karadut özünün faydaları nelerdir? Karadut özü nasıl içilir?

Karadut özü ne işe yarar? Karadut özü nasıl içilmeli? Karadut özü hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, karadut özünün faydaları ve kullanımı...

Moraceae familyasına ait bir bitki olan karadut, hem sade bir biçimde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan bir meyve olarak öne çıkmakta. Kökeni İber Yarımadası ve Güneybatı Asya'ya dayanmakta. Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nden Doğu Anadolu Bölgesi'ne kadar olan kısımda karadut yetiştiriciliği yapılır. Peki, karadut özü nedir, ne işe yarar? İşte, karadut özünün faydaları ve kullanımı...

KARADUT ÖZÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

- Yüksek oranda C vitaminini bünyesinde barındıran karadut özü, bağışıklığı güçlendirir.

- İçeriğinde bulunan A vitamini ve beta karotenler göz sağlığını korur. Gözlerin bozulmasını önler.

- Hücre yenilenmesini sağlar. Cildin daha genç ve parlak görünmesine yardımcı olur.

- Zihinsel gelişime destek olur, hafızayı güçlendirir.

- Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir. Özellikle mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

- Saç sağlığını geliştirir. Saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlar.

- İçeriğinde bulunan antioksidanlar vücutta enfeksiyon oluşması riskini azaltır.

- Güçlü bir demir kaynağıdır. Bu sayede kansızlığa iyi gelir.

- Yüksek miktarda lif içerir.

- Kabızlığı giderir.

- Gastrit ve mide yanması problemine karşı etkilidir.

- Serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasına destek olur.

- Diş eti kanamalarında ve ağız içi yaralarında etkilidir.

- Öksürük ve boğaz ağrısı şikayetlerini en aza indirir.

karadutun faydaları nelerdir

KARADUT ÖZÜ NASIL KULLANILIR?

Karadut özünün pek çok kullanım şekli vardır. Bu kullanımları şu şekilde sıralayabiliriz;

- Bir bardak karadut özüne 5-10 (damak zevkine göre) içme suyu eklenir ve şurup yapılır.

- Karadut blenderdan geçirilerek suyu sıkılır ve bu karışım yaz aylarında serinlemek için içilir.

- Karadut özü dondurma yapımında da kullanılır.
Pasta, kek, kurabiye gibi hamur işi tariflerde kullanılır.

- Karadut meyvesi, yoğurt ile beraber karıştırıldığı takdirde diyet listelerine ara öğün olarak dahil edilebilir.

KARADUT ÖZÜ NASIL YAPILIR?

- Karadut meyvesinden şurup yapmak için ilk olarak geniş bir tencerenin içerisine alın.

- Daha sonra üzerine 2-3 bardak su ekleyin ve suyunu süzün.1 kg karaduta 3 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı toz şeker ve 1/4 limon suyu ilave edin.

- Bu karışımı güzelce kaynatın. Kıvamı yoğunlaşmaya başlayınca ocaktan alın. Tencerenin altına başka bir kap alın ve üzerine süzgeç veya tülbent koyun.

- Karadut şurubunu süzün. Süzdüğünüz suyu cam kavanozlara doldurarak buzdolabında muhafaza edin.

Kabızlık saç sağlığı