Kadınların yeni cilt dostu: Maviyemiş

Kadınların yeni cilt dostu: Maviyemiş

Türk kadınlarının yeni gençlik iksiri maviyemiş, antioksidan zengini olmasıyla cildi taze ve pürüzsüz bir görünüme kavuşturuyor. Halk arasında yaban mersini olarak bilinen meyvenin faydalarını, Prof. Dr. Hüseyin Çelik anlattı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2001 yılında fakültelerinin araştırma ve uygulama sahasında kültüre aldıkları, daha Samsun, Ordu, Sakarya, Rize, Giresun ve Trabzon'da deneme bahçeleri oluşturulan maviyemişin yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Maviyemişin antioksidan zengini bir meyve olması nedeniyle Amerika'da "mavi altın" adıyla anıldığını belirten Çelik, dünya genelinde yılda 800 bin ton maviyemiş üretildiğini belirtti. 

YILDA YAKLAŞIK 5 BİN TON ÜRETİLİYOR 

Türkiye'de de maviyemiş üretiminin artırılmaya çalışıldığını vurgulayan Çelik, "Ülkemizde ise 18 yıl önce başladığımız çalışmalar sonucunda yılda 5 bin tonun üzerinde üretime ulaşıldı. Maviyemişin üretim verimi her yıl artıyor ve alternatif ürün olarak ekonomiye katkı sağlıyor. Üniversitemizin araştırma ve deneme sahasında kurduğumuz maviyemiş bahçesinde de bu yıl hasadı tamamladık" diye konuştu. 

MAVİYEMİŞİN SAĞLIK DOSTU FAYDALARI 

Karadeniz Bölgesi'nde "yaban mersini'', ''likapa'', ''ligarpa'' adlarıyla bilinen maviyemişin, antioksidan zengini olduğunu söyleyen Çelik, şifalı meyvenin faydalarını sıraladı. 

  • Cilt dokusunu yenilediği için taze ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar. Yaşlanmayı geciktiren meyve, cilt lekelerine karşı da savaşır.  
  • Stresi azaltan maviyemiş, kalp ve damar hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
  • Kan değerlerini olumlu yönde etkileyen maviyemiş, tip-2 diyabet hastalığının tedavisinde önemli rol oynar.
  • Eklem iltihabı, alzheimer ve kanser riskini azaltırken, kolestrol ile savaşır, görme bozukluklarına ve kronik iltihaplara iyi gelir.
  • Dünyada 'küçük dinamo' olarak da bilinen maviyemiş mükemmel bir enerji deposudur.
  • Yüksek antioksidan içeriği ile doğurganlığı artırır.
yaban mersini antioksidan