İtalya'da çocuklar arasındaki Kawasaki benzeri hastalık 30 kat arttı

İtalya'da çocuklar arasındaki Kawasaki benzeri hastalık 30 kat arttı

İtalya'da yapılan bir araştırma, çocuklar arasında görülen Kawasaki benzeri hastalığın, koronavirüsle bağlantısını ortaya koydu. Buna göre, salgından en çok etkilenen İtalyan kenti Bergamo'da çocuklar arasındaki hastalık eş zamanlı olarak 30 kat arttı.

İtalya’da yapılan bir araştırma, son dönemde çocuklarda görülen Kawasaki hastalığı benzeri rahatsızlığın koronavirüs salgınıyla bağlantılı olabileceğini gösterdi. Ülkede koronavirüsün en ağır etkilediği kent olan Bergamo’daki Papa Giovanni XXIII Hastanesi’nde yapılan araştırmanın sonuçları tıp dergisi Lancet’te yayımlandı. Araştırmada, koronavirüs salgını süresince Bergamo’da Kawasaki benzeri bir hastalığın 30 kat arttığı tespit edildi.

KORONAYA KARŞI ANTİKOR DA GELİŞTİRDİLER  

Buna göre, önceki beş yılda bu hastalık her üç ayda bir kez görülürken, koronavirüs salgını süresince bir ayda 10 vaka görüldü. Bu sene bu gizemli hastalık için tedavi edilen 10 çocuktan sekizinin, koronavirüse karşı antikor geliştirdiği de tespit edildi. 

Araştırmayı yapan doktorlar, “SARS-CoV-2 (korona virüsü) salgını ile Kawasaki hastalığının şiddetli bir şeklinin yaygın görülmesi arasında bir bağlantı bulunduğunu” belirtti. Doktorlar, korona salgınından etkilenen diğer ülkelerde de Kawasaki benzeri hastalık patlayışı beklenebileceği uyarısında bulundu.

Araştırmacılar, "Kawasaki benzeri hastalık" ifadesini kullanmalarının gerekçesini de, semptomların daha önce bilinen Kawasaki belirtilerinden farklılık gösterebilmesi ve daha ağır olmasıyla açıkladı.

Kawasaki koronavirüs