İstanbul'a çöl tozlarıyla ulaşan silisyum nedir, hangi zararları vardır? Silikozis hastalığı nedir?

İstanbul
İstanbul'a çöl tozlarıyla ulaşan silisyum nedir, hangi zararları vardır? Silikozis hastalığı nedir?

Son bir hafta içerisinde İstanbul’u etkisi altına alan çöl tozları bir yandan hava kirliliğine yol açarken bir başka yandan da toz numunelerinde akciğerlerde ağır tahribat yaratacak 3-10 mikron boyutunda silisyum tespit edildi. Peki silisyum nedir, insan sağlığına ne gibi zararları vardır?

Çöl tozları her yıl bir kere Avrupa'ya dek gelebilirken bu yıl Avrupa kıtası tam 3 kere çöl tozları ile karşı karşıya geldi. Son 1 hafta içerisinde yaşanan fırtına ise en şiddetli fırtına olmuş durumda. İstanbul’u etkisi altına alan çöl tozları, hava kirliliğine sebebiyet yaratırken, çeşitli araştırmalar neticesinde İstanbul'a yağan çöl tozları laboratuvar ortamında inceleyen uzman isimler, toz numunelerinde akciğerlerde tahribat yaratacak ve silikozis hastalığına yol açan 3 ila 10 mikron küçüklüğünde bulunan silisyum tespit edildi. Peki Silisyum nedir, insan sağlığına ne gibi zararları vardır?

Silikoz (silikozis) nedir?

Silikozis kuvars şeklinde kristal yapıya sahip silika tozlarının bir süre solunması sonucu akciğerlerde kalıcı ve ilerleyebilen hasara yol açan bir meslek hastalığı olarak ifade edilebilir. Silisyum ek olarak bağışıklık sistemi yanı sıra kalp-dolaşım ve solunum sistemine de zarar verir.

Silikozis Belirtileri Nelerdir?

Silikozis rahatsızlığı gelişen bireylerde bu hastalığın ilk evrelerinde oluşabilecek belirtiler genel olarak şu şekildedir:

- Kuru öksürük

- Göğüs ağrısı

- Hırıltı

- Efor isteyen bir aktivite sırasında oluşan anormal nefes darlığı

Silisyum Nedir?

Silisyum elementi, periyodik tablonun 4A grubunda bulunan bir ametaldir. Simgesi "Si" olan silisyumun atom numarası 14, yoğunluğu 2,34, atom ağırlığı ise 28,06'dır. Erime noktası 1414 santigrat derecedir. Silisyum elementinin rengi ise kurşuni renktir. Doğal halde bulunan yaklaşık 64 tane elementin yapısında silisyum bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Global TV

İstanbul çöl tozları