İngiltere'deki koronavirüs mutasyonunun belirtileri

koronavirüs
İngiltere'deki koronavirüs mutasyonunun belirtileri

İngiltere'de ortaya çıkan ve daha hızlı yayıldığı belirtilen koronavirüs mutasyonunun öne çıkan belirtileri açıklandı.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) web sitesinde, testleri koronavirüs varyantı veya koronavirüs için pozitif çıkmış rastgele seçilmiş 6 bin kişinin verileriyle yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Araştırma verileri İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından hazırlandı.

Verilere göre tat ve koku kaybı, virüsün yeni formundan etkilenen kişilerde nispeten daha az görülüyor, ancak yine de yüksek ateş ve sürekli kuru öksürük gibi ana belirtiler arasında yer alıyor. 

Teste tabi tutulanlardan yeni varyantla enfekte olmuş 3 bin 500 kişinin yüzde 35'inde öksürük, yüzde 32'sinde yüksek ateş, yüzde 25'inde kas ağrıları ve yüzde 21.8'inde ise boğaz ağrısı şikayetleri tespit edildi.

Koronavirüsün ilk haliyle enfekte olan 2 bin 500 hastanın ise yüzde 28'inde öksürük, yüzde 29'unda yüksek ateş, yüzde 21'inde kas ağrıları ve yüzde 19'unda boğaz ağrısı şikayetleri yapıldı. 

Yeni varyantla tat alma duyusunu kaybedenlerin oranı yüzde 16, koku alma duyusunu kaybedenlerin oranı ise yüzde 15 oldu. Virüsün ilk halinde bu oran yüzde 18'di. 

Her iki grupta da baş ağrısı, nefes darlığı, ishal ve kusma şikayetleri birbirine çok yakın çıktı. 

Koronavirüsün mutasyonu ilk olarak eylül ayında İngiltere'de Kent bölgesinde tespit edilmişti. Virüsün yeni halinin öncekine göre daha kolay yayıldığı fark edilmişti. 

Virüsün hızlı yayılımı nedeniyle Birleşik Krallık'ta yeniden karantinaya dönülmüştü. İngiltere'nin dışında Güney Afrika ve Brezilya'da da virüsün iki farklı varyantı daha görülmüştü. 

Kaynak: Haber Global TV

İngiltere koronavirüs mutasyonu koronavirüs belirtileri