İlişkide güç savaşları nasıl yönetilir?

İlişkide güç savaşları nasıl yönetilir?

Çiftler bir arada da olsa birlikte yaşanan hayatta, taraflar her zaman aynı şeyleri istemeyebiliyor? Peki yeri gelince kim geri adım atacak? İlişkiyi genelde hangi tip insanlar yönetiyor?

Pek çok ilişkide cicim ayları geçtikten sonra yeni bir dönem başlar. Bu yeni dönem illa ki olumsuz olmak zorunda değil fakat insanlar biraz kendi kurallarının karşı tarafa diretmek isteyebilirler. Temizliği kim yapacak? Kim çocuk yapmayı daha çok istiyor? Cinsel ilişkinin sıklığını hangi partner belirler? Bunlar hep soru işareti ve potansiyel gerginlik alanları ve güç savaşlarına da dönüşebilirler. Bu güç savaşlarını yöneterek sağlıklı bir ilişki yürütmek de mümkün. Ünlü Alman Psikolog Wolfgang Kruger yöntemlerini anlatıyor.

Kruger’e göre; aşk son derece saf bir duygu. Psikolog, "Daha az aşık olan taraf diğerinin değerini belirliyor" diyor. Bir taraf faturaları öderken, diğeri ne sıklıkla ciddi konuların konuşulacağını ayarlıyor. Birisi seyahat mekanını seçerken diğeri ayak uyduruyor.

'TARAFLARDAN BİRİ HEP İLİŞKİ İSTEMİŞTİR'

Peki ilişkide daha az duygusal olan taraf daha mı çok kontrolü elinde tutar? Kruger’in yanıtı: “Evet.” Çünkü taraflardan biri hep düzenli bir ilişkisi olsun istemiştir ve bunu bulunca bırakmak istemez. Ama aklının bir ucunda B planı olarak başka bir insanı da yazar. Kruger, bir danışanı ile olan deneyimini şöyle aktarıyor: “Genç bir kadın bana çekici bir adam ile tanıştığını söyledi. Kadın çocuk istiyordu, adam istemiyordu. Kadın sonunda bu isteğinden vazgeçti çünkü adamla birlikte olmayı daha çok istiyordu.”

Kruger’e göre; ilişkiyi daha fazla sürdürmek isteyen taraf bu güç oyunlarında daha çok taviz veren oluyor. Psikolog ilişkide güç savaşları olmasının olumlu yanları da olduğunu söylüyor. Tarafların birbirlerinden vazgeçtikleri bir düzende tutku olmayacağını belirtiyor.

İlişkiye başlamadan önce ne istediğini bilmek önemli. Birine aşık olmak onun etkisi altına girmek anlamına gelebilir. Eğer kontrol çok fazla başka insana bırakılırsa başkasının hayatını yaşamaya başlarsınız.

Peki partner seçerken neye dikkat etmeli? Kruger’e göre; biriyle tanışmadan önce karşı tarafta olmasını istediğiniz 10 özelliği bir kağıda yazın ve daha sonra bu özelliklerden hangisinden vazgeçebileceğinizi düşünün. Psikoloğa göre; birlikte yaşamak konusunu ise titizlikle ele almak gerek. 

İŞ BÖLÜMÜ

Bazı çiftler görev paylaşımlarını iyi yaparlar. Örneğin Kruger eşine söz verdiği gibi her sabah kalkınca mutfağı topluyor ve temizliği yapıyor. Eşi ise yemekleri pişiriyor.

Birbirlerine kurallarını dayatmak isteyen çiftler bir süre sonra kopma noktasına gelebilir. Kruger’e göre;; artık birlikte gülmez olurlar, daha az fiziksel temasta bulunurlar ve ilişkileri hakkında bekleme sürecine geçerler. Kruger’in çiftlere tavsiyesi biraz kendi hayatlarına odaklanmaları, arkadaşlıkları ve hobileri üzerine eğilmeleri ve daha sonra bu sorunlarına tekrar odaklanmaları.

Psikoloğa göre; kişilerin kendilerine zaman ayırması iyi bir birliktelik için çok önemli. Kruger sözlerini şöyle tamamlıyor: Çiftlere her zaman şu iki soruyu sorarım, ayrı görüştüğünüz arkadaşlarınız var mı, hayatta ne gibi bir hedefiniz var?

Klinik psikolog Deborah Grody, hiç kavga etmeyen evli çiftlerin sonunun genellikle boşanma ile sonuçlandığını söylüyor. Araştırmacılara göre; partnerinize öfkeli olduğunuzu göstermek kısa vadede işleri gerginleştirebilir ancak dürüst bir konuşma yaptığınız için uzun vadede ilişkinin artı hanesine yazar. Grody yine de tartışma esnasında sözlerimize dikkat etmemiz gerektiğini, sözlerin kavga sonrası da bizimle kaldığını söyledi.

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü Die Welt’te Clara Ott imzasıyla yer alan ‘Über 90 Prozent aller Machtspiele passieren schweigend’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: This Is the Best Way To Fight With Your Partner, According to Psychologists-The Time

evlilikte yaşanan sorunlar evlilikte yaşanan sorunların çözümü evlilik boşanma