İftarda eliniz ilk sigaraya gidiyorsa dikkat: Uzmanından "kanser" uyarısı!
Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Cihangir Akyol, yanlış beslenme düzeni ve kötü alışkanlıkların, sanılandan daha büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek, kansere yakalanma riskine karşı kritik açıklamalar yaptı.
Yanlış beslenme alışkanlıkları, kanser başta olmak üzere birçok hastalığa yol açıyor. Özellikle sigara ve alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme, kanser hastalığı açısından önemli risk faktörlerinin başında yer alıyor.
Açıklama, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihangir Akyol'dan.
Türkiye'de birçok kanser türünün görülme oranlarında artış olduğuna dikkat çeken Akyol, "Kanser hastalığının nedenleri, belirtileri ve hastalıktan korunma konusunda bilgi sahibi olmak oldukça önemli. Sigara, birçok kanser türü için önemli bir risk faktörü. İftar saatinde orucu sigara ile açmak ve arka arkaya sigara içmek çok önemli sağlık sorunlarına yol açıyor.
Ülkemizde kolon ve rektum kanserleri, kansere bağlı ölüm oranları arasında ikinci sırada yer alıyor. Her yıl yaklaşık 5 bin 500 hastamız ne yazık ki kolon ve rektum kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Kolorektal yani kalın bağırsak kanseri, ölümcül ama önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır" diye konuştu.
Binlerce kolorektal kanser hastasının hayatlarının kolonoskopik taramayla kurtulabileceğine dikkat çeken Akyol, Sağlık Bakanlığı bünyesinde yer alan, aile sağlığı merkezleri ve KETEM'lerde kolaylıkla ve ücretsiz bir şekilde yapılan gaitada gizli kan tarama testlerinin, hastalığın tespitinde çok önemli olduğunu belirtti.