Hatırlatma dozu nedir, ne zaman olmalı? Hatırlatma dozu zorunlu mu?

koronavirüs Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca
Hatırlatma dozu nedir, ne zaman olmalı? Hatırlatma dozu zorunlu mu?

Bakan Fahrettin Koca hatırlatma dozu ile ilgili oldukça önemli açıklamada bulundu. Daha önceki dönemlerde sadece belirli yaş üstüne uygulanan doz için yaş grubu kriteri ortadan kaldırıldı ve süre kriteri ön plana alındı. Peki, hatırlatma dozu nedir, ne zaman yapılacak? Kimler 3. doz aşı olabilir?

Koronavirüs aşılama sürecinde yeni bir döneme daha geçilmiş durumda. Hatırlatma dozu daha önce belirli kademeler ile bazı yaş gruplarının üzerinde olan kişilere uygulanmaya başlanmıştı. Bu kez yaş kriterinden ziyade önceki aşıların üzerinden geçen zaman kriteri ön plana alındı. İşte hatırlatma dozuyla ilgili merak edilen detaylar...

HATIRLATMA DOZU NEDİR?

Hatırlatma dozu bir aşının üzerinden belirli bir zaman geçmesinin ardından etkisinin yitirilmeye başlanması sebebiyle vurulan yeni doz olarak ifade edilebilir. Hatırlatma dozu ile beraber kişilerin bağışıklık düzeyi bir kere daha üst seviyeye çıkmaktadır. Bu doza pekiştirme dozu ismi de karşılık olarak kullanılmaktadır.

HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN OLUNACAK, KİMLER 3. DOZ AŞI OLABİLİR?

Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısından sonra gerçekleştirdiği açıklamada, 'Belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlar için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verildi. İnaktif veya mRNA aşısı farketmeksizin aşı takvimi üzerinden 3 aydan fazla geçen herkes istenilen aşı türü ile hatırlatma dozunu olabilecek.' sözlerini kullanmıştı.

hatırlatma dozu

HATIRLATMA DOZU ZORUNLU MU?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına dair en çok merak edilen 36 sorunun yanıtlanmış olduğu Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda yayınlandı. "Aşı yaptırmak zorunlu mu olacak?" sorusuna yönelik yer alan bilgiler de şu şekilde;

"Türkiye'de aşı uygulaması zorunlu değildir. Bununla birlikte aşı, hastalıklardan korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Aşı sayesinde yeryüzünden silinmiş pek çok hastalık mevcuttur. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından aşıyla ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Aşı olmak, kişinin topluma karşı sorumluluğudur."

koronavirüs Kovid-19 Covid-19 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca