Hastalık habercisi olabilecek inatçı hıçkırığa iyi gelen 7 yöntem

Hastalık habercisi olabilecek inatçı hıçkırığa iyi gelen 7 yöntem

Ansızın başlayan ve çoğu zaman önem verilmeyen hıçkırık, uzun sürmesi halinde ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, hıçkırığın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Bazen son derece inatçı olabilen hıçkırık, uzun süre geçmeyip strese neden olabiliyor. İki günü aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında ciddi hastalıkların varlığı söz konusu olabiliyor. Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, hıçkırık hakkında detaylı bilgi verdi.

HIÇKIRIK NEDİR?

Hıçkırığın solunum kaslarından diyaframın ve bazen kaburgalar arasındaki kasların ritmik kasılmalarıyla oluştuğunu ifade eden Şafak, "Ani ve hızlı nefes alma hareketi, ses tellerinin kapanmasıyla kesilir. Bu sırada oluşan 'hıçk' sesi nedeniyle bu duruma hıçkırık denilmiştir. Dakikada yaklaşık 4-60 kez tekrarlayarak devam edebilir. Hıçkırık tipleri sürelerine göre sınıflanır, 48 saatten kısa sürüyorsa akut hıçkırıktır, 2-30 gün sürenler inatçı ve 1 aydan uzun sürenler dayanılmaz hıçkırık olarak isimlendirilir" dedi.  

HIÇKIRIK NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Hıçkırığın genellikle mide bağırsak sistemi ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları sonucunda ortaya çıktığını dile getiren Şafak, akut hıçkırıkların sıklıkla çocuklarda görüldüğünü ve çoğu zaman kendiliğinden düzeldiğini belirtti. Uzun süreli olduğunda kişinin hayatını dayanılmaz hale getirebileceğini belirten Şafak, "Yemek yemeyi, uykuyu ve sosyalleşmeyi önemli derecede zorlaştırır. Tanımlanmış 100'ün üzerinde hıçkırık nedeni vardır ancak sürekli olan ve geçmeyen hıçkırık şikayetlerinde merkezi sinir sistemi hastalıkları düşünülmelidir. Hıçkırığı tetikleyen nedenler; reflü hastalığı, midenin aşırı yemek veya gazlı içeceklerle gerilmesi, çok acılı beslenme, fazla alkol alımı, akciğerlerin sigara veya rahatsız edici kokularla uyarılması, aşırı coşku veya üzüntü durumu olarak sıralanabilir" diye konuştu.  

HIÇKIRIĞIN HABERCİSİ OLABİLECEĞİ HASTALIKLAR

Şafak, devam eden hıçkırığın habercisi olabileceği hastalıkları şöyle açıkladı;

"Hıçkırık tek şikayet ise akla hemen beyin hastalıkları gelmez, beraberinde başka belirtilerin de olması gerekir. Reflü hastalığı ve mide fıtığı akla ilk gelebilecek nedenler arasında sayılabilir. Koroner arter hastalığı, perikardit ve aort anevrizması gibi kalp hastalıkları araştırılmalıdır. Burun, geniz, gırtlak hastalıkları incelenmeli, dış kulak yolu yabancı cisimleri de düşünülmelidir. Ayrıca elektrolit dengesizlikleri, üremi, hiperglisemi, zehirlenmeler veya bazı ilaçların yan etkileri olarak da hıçkırık görülebilmektedir. Ayrıca anksiyete, aşırı stres ve öfori gibi psikolojik durumlar sonucunda hıçkırık ortaya çıkabilir. Ani başlayan ve kısa süren hıçkırık tedavisi için birtakım fiziksel düzenlemeler etkili olabilir. Bunlar; burun ve geniz uygulamaları, vagus sinirinin uyarılmaları ve solunum manevralarıdır. İnatçı ve dayanılmaz hıçkırık tedavisi için altta yatan hastalığın tespit edilmesi çok önemlidir. Ancak nedeni saptanamayan veya altta yatan hastalığın tedavi edilemediği durumlarda semptomatik ilaç tedavilerine başvurmak gerekebilir"

HIÇKIRIĞIN İYİ GELEN 7 YÖNTEM

Dr. Şafak, hıçkırık sırasında uygulanabilecek tedavi yöntemlerini sıraladı;

  • Buruna sirke çekmek,
  • Limon veya amonyak gibi keskin kokulu bir maddeyi koklamak,
  • Hızlı nefes alıp vermek,
  • Derin bir nefes alıp soluğu tutmak,
  • Boğazda öğürme refleksini uyarmak için küçük bir kaşıkla dilin gerisine dokunmak,
  • Buz yutmak veya buzlu su içmek, 
  • Yüzü soğuk suyla yıkamak veya yüze soğuk kompres uygulamak.





hıçkırık