Hastalık düşmanı şifa deposu 10 mevsim besini
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, hastalık sezonunun açılmasıyla birlikte, tam da mevsimi olan 10 besin maddesini sıralayarak bağışıklığı güçlendirme yollarını anlattı.
BAL KABAĞI
Zengin bir mineral, lif ve kalsiyum kaynağı olan balkabağı aynı zamanda önemli beta karoten kaynaklarının da başında geliyor. Bal kabağı, bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından biri olan beta karoten sayesinde gribe karşı koruyucu etki gösteriyor. Balkabağı aynı zamanda sindirim sistemini de hızlandırıp rahatlatarak nispeten az su tüketilen soğuk havalarda kabızlık sorununa da fayda sağlıyor.
KEREVİZ
Maydanozgiller familyasına ait olan kereviz, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir sebze olarak biliniyor. İdrar söktürücü etkisiyle ödem şikayetlerini azaltan kereviz bu sayede vücuttan toksinlerin atılmasını da sağlayarak direncini güçlendiriyor. Kereviz, aynı zamanda içerdiği bol miktardaki potasyum ile yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı oluyor.
TURUNÇGİL
Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek en temel kural olarak kabul ediliyor. Bunun için de doğal destekçi görevi üstlenen besinlerden yararlanmak önem kazanıyor. Bu hastalıklardan korunmak için C vitamini yönünden zengin besinleri tüketmek, aynı zamanda antioksidan kaynakları da olduklarından vücuttan toksik maddelerin atılmasını da sağlıyor. Ayrıca, portakal, mandalina gibi turunçgilleri suyunu sıkmak yerine meyve şeklinde tüketmek, kilo kontrolü ve kan şekerini dengelemede de önemli rol üstleniyor.
BROKOLİ
Besin değeri oldukça yüksek olan ve özellikle sigara kullanan kişilerin artan C vitamini ihtiyacını karşılamada oldukça yararlı olabilen brokoli, önemli oranda lif ve karbonhidrat da içeriyor. Antioksidan etkisi ile hastalıklara karşı koruyucu bir rolü olan brokoli, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve vücut direncinin yükselmesine katkıda sağlarken kan şekeri ve kolesterol seviyelerini korumaya da yardım ediyor.