Haşlanmış yumurta süreleri: İşte Canan Karatay'ın önerdiği mucizevi gıdanın haşlama süresi
Yumurta içeriğinde barındırdığı proteinden kaynaklı sağlıklı beslenmek için gerekli besinlerden birisi olarak çıkmakta. Peki, yumurta haşlama süreleri nedir? Yumurta en iyi nasıl haşlanır?
Haşlanmış yumurta süreleri, diyetisyen ve doktorların bu besini önermelerinin ardından sürekli bir şekilde araştırılmakta. Araştıran kişilerde yumurtanın en doğru ve en sağlıklı hangi sürede haşlandığı ve yumurta nasıl haşlanır gibi soruların yanıtlarını merak ediyor. İşte konuyla ilgili merak edilenlerle birlikte haşlanmış yumurta süreleri...
Yumurta Haşlama Süreleri
Yumurtaya kıvam vermek için pişirme süresinde dikkat edilir. Kısa sürede haşlanan yumurta daha cıvık olurken; biraz daha kaynayan suyun içinde kalan yumurta daha katı olur. Peki, yumurta haşlama kaç dakika içinde tamamlanır? İşte bu sorunun cevabı...
- Cıvık Yumurta – 2 Dakika
- Rafadan Yumurta – 3 Dakika
- Kayısı Kıvamı – 4.5 Dakika
- Katı Yumurta – 6 Dakika
- Tam Pişmiş Katı Yumurta – 10 Dakika
Yumurta En İyi Nasıl Haşlanır?
Yumurtayı haşlamak için iyi bir tencere ve su gereklidir. Bazen cezveler de bu iş için kullanılır ancak yumurta sayısı çoksa cezve yeterli olmayabilir. Yumurta en iyi nasıl haşlanır dediğinizde şu bilgileri hatırlayabilirsiniz:
- Yumurtayı sayısına göre derin bir tencere içine alın. Eğer çok fazla sayıda yumurta haşlayacaksanız, çorba tenceresini kullanabilirsiniz.
- Bir adet yumurta haşlamak için derin sosluk ya da çelik cezve kullanmanız önerilir.
- Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır.
- Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur.
- Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
- Eğer elinizde yumurta haşlama makinesi varsa, kullanım talimatına göre kullanarak yumurtaları hazırlayabilirsiniz.
- Son zamanlarda meşhur olan kabuksuz yumurta haşlama teknikleri de oldukça gündemdedir.
- Kırılmış yumurtayı, minik silikon kek kalıbında ya da kahve fincanında haşlayabilirsiniz. Bu yöntem için de geniş bir tencere kullanmanız gerekir.
- Fincanların ya da kek kalıbının yer aldığı tencerenin yarısını suyla doldurun ve kıvamı beğendiğiniz dakikaya kadar suyu kaynatın.
- Kalıplardan çıkarmak kolay olsun diye mutlaka kalıpları bir miktar yağ ile yağlayın.
- Yumurtanın en iyi haşlanması için gerekli olan yöntem geleneksel yöntemdir. Kaynayan suyun içinde, bir tencere içinde ortalama 10 dakika kadar kaynaması yeterli olacaktır.
“YUMURTA KOLESTEROLÜ YÜKSELTMEZ”
Yumurtanın şekeri düşürdüğünü belirten Prof. Dr. Karatay, sözlerinde şu ifadeleri kullanmıştı:
“Şeker hastalarına senelerce yumurta verilmedi ama ben veriyorum. Diyabetlilere kolesterolü yükselttiği için yumurta tavsiye edilmiyor ancak şeker hastasının zaten kolesterolü yüksek. Bu durum yumurtadan dolayı değil, metabolik bozukluktan dolayı olur. Kolesterol yüksekliği sanıldığı kadar tehlikeli değildir. Kolesterol vücutta biriken toksinleri alt etsin diye yükseliyor.”
Yumurta Haşlamanın Püf Noktaları
- Haşlayacağınız yumurtanın taze olduğundan şüpheniz mi var? Böyle anlarda yumurtayı suya bırakın. Yumurta suyun dibine yatay bir şekilde iniyorsa tazedir diyebilirsiniz.
- Taze olan yumurtayı derin bir tencerede kaynatmaya başlayın.
Kaynatma suyu sıcak olmamalıdır. Oda sıcaklığında ya da musluk suyu olmalıdır.
- Su yavaş yavaş ısınıp kaynamalıdır. Kaynama suyuna tuz eklerseniz, kabuklarının kolayca soyulmasına yardım edersiniz.
- Yumurta haşlarken buzdolabından çıkan yumurtaları hemen kaynatmaya çalışmayın. Bu yöntem yumurtanın çatlamasına neden olacaktır. Dilerseniz soğukluğunun gitmesi için bekleyin ya da yumurtaları akşamdan çıkarın.
Kaynak: Haber Global TV