Günde 10 bin adım: Gerçek mi şehir efsanesi mi?

Günde 10 bin adım: Gerçek mi şehir efsanesi mi?

Çoğu insan günde 10 bin adım atmanın sağlıklı yaşamın anahtarı olduğunu düşünür. Peki gerçekten öyle mi? Bir adımsayar satışı ile başlayan bu hikayeye itirazı olanlar var…

Eğer bir akıllı saat sahibiyseniz saatiniz sık sık size gün içinde 10 bin adım atmanız gerektiğini hatırlatacaktır. Peki günde 10 bin adım bilimin söylediği bir şey değil de bir şehir efsanesi olabilir mi? 

Harvard Üniversitesi’nde görev yapan epidemiolog Dr. I-Min Lee’ye göre günde 10 bin adım atmak 1960’ların Japonya’sında ortaya çıkan bir trend idi. 1964 Tokyo Olimpiyatları’ndan sonra bir saat geliştiricisi ülkedeki spor yapma trendinden de faydalanmak isteyerek üzerinde ’10 bin adım ölçer’ yazan bir adımsayar geliştirdi.

Nasılsa bu ortaya çıkan ürün daha sonra dünya spor kamuoyu tarafından da benimsendi ve bugün yaygın kabul edilen bir sağlıklı yaşam kilometre taşına dönüştü. Fakat bazı uzmanlara göre günde 10 bin adım atmamalıyız. 10 bin adım yaklaşık 7,5 kilometrelik bir yola tekabül ederken insan vücudunun uzun vadeli sağlığı için böyle bir mesafenin çok olduğu yorumları yapılıyor. 

ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR

2019 yılında doktor Lee ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmaya göre 70’lerindeki kadınlardan günde en az 4 bin 400 adım atanlar yine 70'lerinde olan ve günde 2 bin 700 adım atan kadınlara göre daha uzun yaşıyor.

Aynı yaş grubunu kapsayan araştırmaya göre günde 5 bin adım atan kadınların ölüm riski diğer gruplara göre daha da azalırken 7 bin 500 adımdan sonrasında ölüm riskinin azalması konusunda bir değişim olmuyor.

Bu araştırmanın sonuçlarına göre günde 7 bin 500 adımdan fazla atmanın sağlık konusunda herhangi ekstra bir getirisi yok. Geçen yıl farklı etnik kökenlerden 5 bin orta yaşlı kadın erkek ve kadın üzerinde yapılan bir araştırma da günde 10 bin adım atmanın bir şehir efsanesi olduğunu ortaya koydu. 

Bu araştırmanın sonuçlarına göre günde 8 bin adım atan kişilerin günde 4 bin adım atanlara nazaran kalp rahatsızlıklarından yaşamını yitirme riskinin yüzde 50 düştüğü gözlendi fakat 8 bin adımdan sonrasının faydalı olduğuna dair bir bulguya ulaşılmadı.  

ARTI BİR GETİRİSİ YOK

10 bin adım atmak insanların sağlığı için zararlı değil fakat yukarıda bahsi geçen araştırmaların sonuçlarına göre günlük 10 bin adım veya fazlasının sağlığa artı bir getirisi de yok. Zaten çoğu insanın da günde 10 bin adım attığı yok. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve diğer Batı toplumlarında bir yetişkinin günde 5 bin adımdan daha az attığı belirtiliyor. 

Belçika’da 2005 yılında yapılan bir araştırmada 660 kadın ve erkekten günde 10 bin adım atmaları istendi ve günlük adım sayıları takip edildi. Araştırmaya katılan insanların sadece yüzde 8’i bu sayıyı tutturabildi. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra aynı araştırma tekrarlandı ve bu kez hiç kimsenin günde 10 bin adım veya üstünü atamadığı gözlendi. 

HAFTADA 150 DAKİKA EGZERSİZ

ABD Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesine göre insanlar haftada 150 dakika egzersiz yapmalı. Bunu her gün yarım saat spor yapmak olarak da düşünebilirsiniz. Adım sayıları üzerine çalışmalar yapan doktor Lee’ye göre bir insan günlük aktivitelerini yerine getirirken ortalama 5 bin adım atıyor. Bunun üzerine ekstradan 2-3 bin arası adım eklemek sağlıklı bir yaşam için yeterli. 

Peki yürümek gerçekten kilo vermek için faydalı mı? Evrimsel biyolog Herman Pontzer’in araştırmasına göre avcı-toplayıcı olarak yaşayan ilk insanların yürümek için yaktıkları kalori miktarı ile modern insanın yürüyerek günde yaktığı kalori miktarı aynı. Pontzer’e göre insan vücudu kendisine lazım olan kaloriyi yıllar içinde yenen yemeklerden dolayı vücutta saklamayı öğrenmiş. Aynı zamanda artık yiyecek çeşitleri geçmiş yıllardan daha çok olduğu için yaktığımız kalori ile acıkıp daha çok yemek yiyoruz.  Yine de uzmanlara göre kilo vermenin sırrı günde 10 bin adım atmaktan çok ne yediğinize dikkat etmekte. 

Kaynaklar: The New York Times, Insider