Gluten diyeti yaparken bunlara dikkat!

Gluten diyeti yaparken bunlara dikkat!

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, gluten diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

Glutenin başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi çoğu besinde bulunan bir tahıl proteini olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, "Kişilerin bir kısmı bu proteini sindirebilirken, bir kısmı ise bu proteini sindiremeyip, vücutlarında bu proteine karşı bir tepki oluşmaktadır" diye konuştu.

Gluten ile ilişkilendirilmiş başlıca hastalıklardan biri olan Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi ile çölyak olmayan glüten hassasiyetinin aynı şeyler olmadığına dikkat çeken Şahin, ''Çölyak hastalığı, glüten hassasiyetinin en şiddetli semptom gösteren türüdür. Karın ağrısı, şişkinlik, ishal/kabızlık gibi mide-bağırsak şikayetleri yorgunluk, eklem-kemik ağrısı, baş ağrısı, dikkat eksikliği, cilt sorunları gibi bağırsak dışı şikayetler görülmektedir'' ifadelerini kullandı.

"KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR"

Şahin, glutensiz diyetin, gluten ile ilgili sorunların tedavisinde tek yöntem olduğunu hatırlatarak, ''Gluten hassasiyeti olan kişilerin diyetinin günlük 10 mg’dan az gluten içermesi önerilmektedir. Yumurta, et, balık, meyve ve sebze gibi gluten içermeyen besinler günlük beslenmelerinde mutlaka yer almalıdır. Glutensiz ürünler ise diyetlerine ek destek sağlamaktadır. Glutene karşı tolerasyon kişiden kişiye değişmektedir. Gluten hassasiyeti olan kişilerin kimisinde glutensiz diyet semptomları azaltırken, kimisinde ise yüksek miktarda glüten tolere edilebilmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

"BU GIDALARI SOFRANIZDA BULUNDURUN"

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, glutensiz diyette tüketilmesi gereken gıdaları şöyle sıraladı:

"Kırmızı et, balık, hindi eti, yumurta, tavuk balık ve diğer deniz ürünleri. Taze sebze ve tüm meyveler. Nohut, mercimek, fasulye, kuru börülce, soya fasulyesi gibi kurubaklagiller. Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran. Fındık, badem, ceviz. Mısır, pirinç, patates, kinoa, keten tohumu ve chia tohumu gibi tahıllar. Patates, mısır, pirinç, soya, mısır, fasulyeden yapılmış glütensiz unlar. Mısır ve patates nişastası. Zeytinyağı, margarinler gibi tüm sıvı ve katı yağlar. Bal, beyaz ve esmer şeker."

Glutensiz tatlı tüketiminin de mümkün olduğunu belirten Şahin, portakallı kek ve kirazlı muhallebi tarifleri şöyle;

PORTAKALLI KEK

Malzemeler:

- 8 yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ,

- 1 su bardağı toz şeker,

- 2 yumurta (orta boy),

- 1,5 tatlı kaşığı vanilya, 

- 1 su bardağı süt,

- 2 su bardağı glutensiz un,

- 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu,

- 2 adet portakal kabuğu rendesi.

Yapılışı:

Yumuşak tereyağını şekerlerle birlikte 2-3 dakika çırpın. İçine yumurta ekleyin. Vanilyayı ve sütü de ekleyip hafif çırpın. Ayrı bir kapta glutensiz un ve kabartma tozu karışıma ekleyin. Kek karışımı olduğunda, içine rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Yağlanmış kek kalıbına hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 50 dakika pişirin.

KİRAZLI MUHALLEBİ 

Malzemeler: 

- 4 yemek kaşığı glutensiz un,

- 120 g tereyağ,

- 1 litre süt,

- 6 yemek kaşığı toz şeker,

- 1 paket vanilya.

Sosu için malzemeler:

- 2 su bardağı kiraz suyu,

- 2 yemek kaşığı mısır nişastası,

- 1 su bardağı toz şeker.

Tereyağını tencerede eritin ve glutensiz unu ekleyip, kavurun. Bir yandan çırparak sütü yavaşça ekleyin. Daha sonra toz şekeri ekleyin ve kaynayana dek karıştırın. Kaynadığında vanilyayı ekleyin ve koyulaşana kadar karıştırın. Ateşten aldıktan sonra soğuyana kadar karıştırın. Kaselere dökün ve buzdolabında soğutun. Nişastayı kiraz suyunun 1 yemek kaşığı kadarıyla açın ve diğer tüm malzemeleri karıştırıp birlikte kaynatın. Koyulaşınca sos hazır olacak. Soğumuş muhallebilerin üzerine sosu döküp tekrar soğumaya bırakın.

Kaynak: DHA

çölyak hastalığı