Geçmeyen boyun, sırt ve bel ağrısı, omur tümörünün habercisi olabilir
Bir türlü geçmeyen, giderek şiddetini artıran ve hayat kalitesini düşüren boyun, sırt ve bel ağrılarının nedeni, omurga tümörü olabilir. Uzmanlar, tümörün belirtileri ve tedavi yöntemlerine dair ayrıntılı açıklamalar yaptı.
Birçok hastalık, gerekli tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu rahatsızlıklar arasında yer alan omurga tümörlerinde, doğru tanının konması ve uygun tedavinin uygulanmasının hastaların yaşam kalitesini artırabildiğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Dalgıç, omurga tümörleri hakkında açıklamalarda bulundu.
“OMURGA TÜMÖRLERİ İKİ ANA ALT GRUBA AYRILIYOR"
Omurga tümörlerinin teşhisi ve tedavisinin disiplinlerarası bir yaklaşım gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Ali Dalgıç, “Omurga tümörleri, birincil ve metastatik olmak üzere iki ana alt gruba ayrılıyor. Birincil tümörler, omur kemiklerinin kendisinden kaynaklanırken, metastazlar vücudun başka bir Bölgesinde ortaya çıkmış tümörlerin omurgaya atlamasından doğuyor. Birincil omurga tümörlerinin çoğunluğu iyi huyluyken (benign), metastatikler ise kötü huylu (malign) tümörlerden oluşuyor” dedi.
Prof. Dr. Ali Dalgıç, iyi ve kötü huylu tümörler hakkında şu detayları paylaştı:
“İyi huylu tümörler genellikle yavaş büyüme eğilimindedir. Bunlar, omuriliği ve çevresindeki anatomik yapıları etkileyebilir. Omurgadaki kötü huylu tümörler ise agresif büyüyebilir. Aynı zamanda çevresindeki doku ve organlara sızabilir, uzak bölgelere metastaz yapabilir. Genellikle hızlı yayılma eğiliminde olup çevre dokulara zarar verebilir.”
OMURGADAKİ BİRİNCİL TÜMÖRLERİNİN BELİRTİLERİ: BOYUN, SIRT VE BEL AĞRISI
Omurgadaki tümörlerin belirtilerine dair de bilgi veren Prof. Dr. Ali Dalgıç, “Omurganın birincil tümörleri, yerleşimine göre boyun, sırt veya bel ağrısı belirtileriyle başlayabilir. Büyüyerek omurilik veya sinir kökünde basıya neden olduğu zaman ise yürüme bozukluğu, kas güçsüzlüğü ve duyu kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Tedavi seçenekleri ise tümörün büyüklüğü, neden olduğu bulgular gibi birçok etkene göre değişebilir. Tümor, sadece takip edilebileceği gibi, cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi yöntemlerle de müdahale edilebilir” ifadelerini kullandı.