Gaz yapan yiyecekler nelerdir?

Sağlık haberler
Gaz yapan yiyecekler nelerdir?

Gaz yapan yiyecekler arasında posa ve şeker yönünden zengin besinler bulunur ve bu besinler bağırsaklarda sindirim sırasında çıkan gaz miktarını artırır. Bu yiyecekleri tanımak ve nasıl tüketileceğini bilmek gaz sorununu azaltabilir. İşte gaz yapan besinler...

Gaz, yiyeceklerin sindirimi neticesinde oluşan doğal bir durum olarak ifade edilir ve farkında olarak ya da olmayarak günde ortalama 10 kez vücuttan atılımı yapılır. Gazın günlük hayatı etkileyecek bir noktaya gelmesinin nedeni, midede yiyeceklerin iyi sindirilmeden bağırsaklara gitmesi durumudur. Bu olay yaşandığında bağırsaklar fazla mesai yapar ve gaz üretimi de artar.

Besinlerin midede iyi bir şekilde sindirilmemesinin nedeni genellikle iyi çiğnenmemeleridir. Bunun haricinde lifli ya da diğer adıyla posalı gıdalar ile şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı olarak gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz tüketildiklerinde gaz yapar.

GAZ YAPAN YİYECEKLER NASIL YENMELİ?

Gaz sorununu azaltmak için gaz yapan yiyecekleri tüketmemek yanlıştır. Doğru çözüm yolu, gaz yapan yiyecekleri bir arada veya aynı gün tüketmemek olabilir.

gaz yapan yiyecekler

GAZ YAPAN YİYECEKLER HANGİLERİ?

Aşağıdaki listede şeker veya yüksek besin lifi nedeniyle gaz yaptığı bilinen bazı gıdaları bulabilirsiniz. Ancak bu liste gaza neden olan gıdaların tam listesi değildir. Yaş aralığınıza, vitamin, mineral ihtiyacınıza ve sağlık koşullarınıza en uygun beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.

İşte gaz yapan yiyecekler, içecekler:

- Fasulye

- Nohut

- Mercimek

- Soğan

- Patates

- Lahana

- Enginar

- Bezelye

- Karnabahar

- Kereviz

- Brüksel lahanası

- Kuşkonmaz

- Brokoli

- Havuç

- Salatalık

- Turp

- Yeşil biber

- Muz

- Elma

- Armut

- Portakal

- Erik

- Kuru erik

- Kuru üzüm

- Kayısı

- Şeftali

- Bira

- Süt

- Süt ürünleri

- Krema

- Dondurma

- Peynir

- Sakız

- Buğday

- Yulaf kepeği

- Gazlı içecekler ve meyve suları

- Tam tahıllı buğday ekmeği

- Kepekli tahıllar

gaz yapan yiyecekler