Fazla kilolarla başınız dertteyse, nedeni bunlardan biri olabilir!
Hayatının bir döneminde her zamankinden fazla yediğini fark eden bireyler, genellikle kendilerinde duygusal açlık ya da insülin direnci olduğunu düşünürler. Peki, fazla kilolarla başı dertte olanların dikkat etmesi gerekenler neler? Uzmanı cevaplıyor...
Hepimiz hayatımızın bir döneminde her zamankinden daha fazla yemek yediğimiz fark etmişizdir. Kimimiz duygusal açlık yaşadığımızı kimimiz depresyonda olduğumuzu düşünürken bazıları da durumun insülin direnciyle alakalı olduğunu düşünebilir. Peki, her zamankinden fazla yemek yemek ve kilo kontrolümüzü kaybetmenin nedeni duygusal açlık mı yoksa insülin direnci mi? Uzman Diyetisyen Melike Çetintaş konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Hepimiz dönem dönem duygusal açlık yaşadığımızı düşünürüz.Canımız sıkkınken, stres altındayken, depresif hissederken hatta bazen mutluyken kendimizi yemekle ödüllendiririz.
Yemek yemek sadece fiziken aç olduğumuzda yaptığımız bir davranış değil, aynı zamanda sosyal, kültürel, duygusal olaylardan etkilenen komplike bir davranıştır. Duygusal açlık yaşayan kişiler, fiziken aç olmadıkları halde bir duygu sonucunda yeme davranışı gösterir. Bu duygu bir arkadaşınızla tartışmanız, iş yerinizde yaşadığınız stres, sevgilinizden ayrılmanız, ailede yaşanan problemler gibi birçok şey olabilir.
Genellikle duygusal açlık yaşadığımızda karbonhidratlı yiyecekler tüketiriz çünkü şekerli ve unlu gıdalar serotonin adını verdiğimiz mutluluk hormonu salgılamamızı sağlar. Tabii ki bu mutluluk yemek bittikten sonra yerini pişmanlığa bırakarak aslında baştaki depresif veya üzüntülü halden daha üzgün bir hale geçmemize neden olur.
Duygusal açlık, insülin direnciyle sıkça karıştırılıyor
Bununla birlikte toplumda çok sık görülen insülin direnci de duygusal açlıkla çok sık karıştırılan bir rahatsızlıktır. Çünkü insülin direnci olan kişiler de sürekli açlık, tatlı veya karbonhidrat krizleri, sinirlik, depresyon gibi şikayetler görülür. Kilo almak yağ hücre sayısının artmasına neden olur ve yağ hücrelerinden hücre içerisine geçemeyen insülin kanda birikmeye başlar. Sonucunda insülin direnci gelişir, insülin direnci geliştiği için de daha hızlı kilo almaya başlarız. Yani kilo almak insülin direncine, insülin direnci de kilo almaya neden olur, kısır bir döngü yaratır.