Faydadan çok zarar: Yumurtayı asla bu şekilde yemeyin!
En büyük protein kaynakları arasında yer alan yumurta, insan sağlığı için kritik öneme sahip. Ancak yanlış tüketildiği takdirde, içindeki tüm proteini kaybediyor. Uzmanlar, yumurta pişirmede sıklıkla tercih edilen yöntem hakkında uyarıda bulunuyor.
Yüksek oranda protein ve demir içeren yumurta, özellikle kahvaltı sofralarından eksik edilmemesi gereken başlıca besin maddeleri arasında yer alıyor. Yediden yetmişe her yaştan insanın tüketmesi gerektiği vurgulanan yumurta, pek çok farklı teknikle pişirilebiliyor.
Birçok uzmana göre "uzun yaşamın sırrı" olarak bilinen yumurtanın doğru pişirilmesi ise, büyük öneme sahip.
Sakın böyle pişirmeyin!
Pişirdiğiniz yumurtanın sarısının etrafında gri bir halkanın oluştuğunu görüyorsanız, bu iyiye işaret değil. Zira yeşil halka, yumurtanın çok uzun süre pişirildiğinin bir göstergesidir. Bu durum, demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır.
Yumurtanın etrafında oluşan gri çizgilerin nedeni ne?
Yumurta 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu halka, yumurtadaki demirden yararlanmamızın önündeki engeldir. Demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar, halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkar.
Sağlıklı bir yumurta nasıl pişirilebilir?
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ideal yumurta pişirimi hakkında "Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dakika pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olma/olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Sizin koşullarınızda 10 dakikada yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız; bir daha ki sefere en çok 1-1.5 dakika fazladan pişirin, ancak gri halka olmayacak şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın. " ifadelerini kullanıyor.