"Dünyadaki her iki kişiden biri, 75 yaşına kadar bir akıl ve ruh sağlığı bozukluğu yaşayacak"
En sık görülen akıl ve ruh rahatsızlığının majör depresyon veya anksiyete olduğunu belirten uzmanlar, Z kuşağının yüzde 85'i ruh sağlığının iyi olmadığını ve dünyadaki her iki kişiden birinin 75 yaşına kadar bir akıl ve ruh sağlığı bozukluğu yaşayacağını açıkladı.
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesiyle ruh sağlığı konusundaki farkındalığın artırılması için harekete geçen araştırmacılar, incelediği araştırmalar doğrultusunda dünyadaki her iki kişiden birinin 75 yaşına kadar bir akıl ve ruh sağlığı bozukluğu yaşayacağını açıklarken bu rahatsızlıkların tedavilerinin en maliyetli sağlık hizmetleri arasında yer aldığına işaret etti.
Son yıllarda globalde yaşanan birçok gelişme, yalnızca toplumsal değil bireysel düzeyde de olumsuz sonuçlar doğururken bunların başında akıl ve ruh sağlığındaki bozulmalar geliyor. Harvard Tıp Fakültesi ve Queensland Üniversitesi ekiplerinin 29 ülkede 150 binden fazla yetişkinle gerçekleştirdiği araştırmayı inceleyen araştırmacılar, ruh sağlığı bozukluklarının yaygınlaştığına ve dünya nüfusunun yüzde 50'sinin 75 yaşına kadar en az bir akıl ve ruh sağlığı hastalığıyla karşılaşacağına dikkat çekti.
İncelemelerinde akıl ve ruh rahatsızlıklarının cinsiyete göre değişiklik ya da benzerlikler içerdiğini fark eden araştırmacılar, kadınlarda travma sonrası stres bozukluğunun, erkeklerde de alkol gibi maddelere bağımlılığının öne çıktığını kaydetti. Her iki cinsiyette en sık görülen ruh sağlığı problemlerinin başında depresyon ve fobi bulunuyor.