Doğum sonrası hızlı verilen kilolar anne sütünü azaltıyor

Doğum sonrası hızlı verilen kilolar anne sütünü azaltıyor

Uzmanlar, emziren annelerin ayda 2 kilodan fazla kaybetmelerinin sağlıksız olduğuna dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yardımcısı Doç Dr. Coşkun Şimşir, doğum sonrası sağlıklı kilo vermeyle ilgili bilgi verdi.

"EMZİREN ANNELERİN AYDA 2 KİLONUN ÜZERİNDE AĞIRLIK KAYBETMELERİ ASLA DOĞRU DEĞİLDİR"

Bebeğini anne sütüyle besleyen kadınların emzirme döneminde bilinçsizce kilo vermemesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Şimşir, "Emziren annelerin ayda 2 kilonun üzerinde ağırlık kaybetmeleri asla doğru değildir. Emziren annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi, annenin sağlığını bozar, süt verimini düşürür. İlk 4 ayda aylık yarım veya bir kilogram zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kilogram kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kilogramın üzerinde zayıflamak emziren anne için sakıncalıdır. Hekim izni olduktan sonra hafif yürüyüşler ve düzenli egzersizler yapmak kilo vermeyi hızlandıracaktır. Bilinçsizce zayıflamaya çalışmak süt verimini düşürür" uyarısında bulundu.

"BİN 800 KALORİNİN ALTINDA DİYETLER YAPILMAMALIDIR"  

Doğumdan sonra sağlıklı bir şekilde kilo vermenin püf noktalarını açıklayan  Şimşir, "Gebelikte ne kadar düzenli ve sağlıklı beslenilirse, aşırı kilo almamaya özen gösterilirse, gebelikten sonra kilo vermek de o kadar kolay olacaktır. Doğum sonrası dengeli beslenmede günde en az 2 litre kadar sıvı tüketilmelidir. Kızartmalardan, fast food yiyeceklerden, fazla unlu ve şekerli gıdalardan, abur cuburdan kaçınılmalıdır. Günde 2 bardak süt, yoğurt ya da  peynir yemeye devam etmeli, ancak az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Yemeklerde az miktarda ve bitkisel sıvı yağları kullanılmalıdır. Yeterli miktarda vitamin ve minerallerin sağlanması için her öğünde taze sebze ve meyve tüketilmelidir" dedi.

Doktora danışarak en kısa zamanda yürüyüş ya da egzersizlere başlanmasını tavsiye eden Şimşir, "Bu, hem kilo verilmesine yardımcı olacak, hem de doğum sonrası görülebilen depresyonun daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Emziren kadınlar, anne sütü ile bebeği beslemeye devam etmelidir. Unutulmamalıdır ki, anne sütü ile besleme hamilelik döneminde alınan kiloların verilmesi ve rahmin eski haline dönmesi için en önemli faktörlerin başında gelir. Bebek ek besinlere başladıktan sonra anne artık diyet yapabilir. Çiçeği burnunda anneler, yeterli ve dengeli beslenme programlarıyla zayıflamalı ve bin 800 kalorinin altında diyetler yapılmamalıdır" diye konuştu.  


doğum kiloları anne sütü