Dikkat! Optisyenlerden 'güneş gözlüğü' uyarısı: Ciddi zararlar verir

Sağlık Yaşam Haberleri

Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Ali Mutlu, yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının sarı nokta ve katarakt gibi göz hastalıklarında önleyici rol oynadığını, sahte gözlüklerin ise göz sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

11. Bölge Samsun Optisyen-Gözlükçüler Odası Başkanı Ali Mutlu, gözün retina tabakasında, en net görmeden sorumlu olan makula bölgesindeki (sarı nokta) reseptör hücrelerin ilerleyici kaybı sonucu merkezi görmenin yitirilmesi olarak tanımlanan sarı nokta hastalığının önlenmesinde, yaz aylarında güneş gözlüğü kullanmanın önemli olduğunu belirtti. Lens kullanan kişilerde de güneş gözlüğü kullanımının önemli olduğuna değinen Mutlu, "Sokaklarda ve internette satılan gözlükler gözü korumaz, göze ciddi zararlar verir" dedi

'OPTİSYEN GÖZLÜKLERİ BAKANLIKTAN TAKİP EDİLİYOR'

Denetimsiz satılan gözlüklerin hiçbir koruyucu ve tedavi edici özellikleri olmadığını ve tercih edilmemesini söyleyen Başkan Mutlu, "Yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığına çok ciddi önemi var. Yaz aylarında renkli, açık renkli veya farklı renkli gözlükler kullanılmalıdır. Güneş gözlükleri, katarakt veya sarı nokta hastalıklarında gözün yıpranmasını gözün ömrünün uzamasını sağlayan ve göz sağlığını ciddi anlamda koruyan ürünlerdir. Güneş gözlüğü kullanımında ultraviyole veya polarize özellikleri ön plana çıkıyor. Mevcut optisyenlik müesseseleri Sağlık Bakanlığı kontrolündedir ve gönül rahatlığıyla alınabilir. Ancak sokaklarda satılan gözlüklerde bir ürün takip sistemi, gözetim veya denetim olmadığı için göz sağlığına zararlıdır. Göz sağlığını korumak yalnızca yazın değil kışın da çok önemli. Kışın karlı havalarda da ultraviyole gözlükler çok önemlidir. Sisli havalarda veya sürücüler için gözlükler de var. İnternette veya pazarlarda satılan gözlükler, gözü korumak yerine göze zarar veren ürünlerdir. ayrıca lens kullanan kişilerin de güneş gözlüğü kullanmaları çok önemlidir. Sıcak havalardan dolayı gözlerde kuruluk meydana geliyor. Bunun da önüne güneş gözlüğü kullanılarak geçilebilir" diye konuştu.

'GÜNEŞ IŞIKLARI SARI NOKTAYA NEDEN OLUYOR'

Renkli gözlü olanların güneş gözlüğü kullanımına daha fazla özen göstermesi gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Mallı ise, "Yaz aylarında mutlaka güneş gözlüğü kullanılması gerekiyor. Bahar aylarında polenlerin artması, alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Ayrıca güneş ışıkları da gözün arkasını çok fazla rahatsız ediyor. Sarı nokta hastalığı da en fazla o nedenle görülüyor. Özellikle açık tenli, sarışın ve renkli gözlü olanlarda güneş ışıkları gözün arkasını daha fazla rahatsız ediyor. 50-60'lı yaşlardan sonra görülen en önemli hastalıklardan bir tanesi de sarı nokta hastalığı oluyor. Bundan korunmak için de güneş koruyuculu gözlük kullanmak şart. Eğer güneş koruyuculu gözlüğün uzak veya yakın numarası yok ise polarize olarak kullanılabilir veya ultraviyole absorbe eden gözlüklerden kullanılabilir. Uzak veya yakın gözlük numarası var ise geçişli kolormatik gözlükleri daha fazla tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.
Dikkat! Optisyenlerden 'güneş gözlüğü' uyarısı:  Ciddi zararlar verir - Resim : 1

 

Kaynak: DHA

yaz güneş gözlüğü Sarı Nokta