Crush sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Enkazdan kurtarılan kişilerde ortaya çıkıyor!

Crush sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Enkazdan kurtarılan kişilerde ortaya çıkıyor!

İzmir depremi sonrasında enkaz altında uzun süre kalan ve çıkarılan kişilerde ortaya çıkan Crush sendromu araştırılıyor. Hızlı ve etkili bir tedavi uygulanmadığında ölümle sonuçlanabilecek Crush sendromu nedir, tedavisi nasıl yapılır?

Geçtiğimiz cuma günü İzmir'de 6.6 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Yapılan son açıklamada 109 kişinin vefat ettiği duyuruldu. Enkazdan kurtulan 138 vatandaşın ise tedavisi sürüyor. Peki, enkazdan kurtarılan kişilerde hangi hastalıklar görülüyor? Crush sendromu nedir?

CRUSH SENDROMU NEDİR? 

Crush sendromu; ezilme biçiminde yaralanma, uzun süreli sıkışma ve hareketsizlik sonucunda ortaya çıkar.  Bu sendrom sonucu oluşan belirgin doku zedelenmesi ve kas nekrozu vardır. Kasların aşırı derecede ezilmesi, hızlı ve etkili bir tedavi uygulanmadığı durumda ölümle sonuçlanabilecek bir sürece ilerleyebilir. 

Crush sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Enkazdan kurtarılan kişilerde ortaya çıkıyor! - Resim : 1

CRUSH SENDROMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

İş ve trafik kazalarındaki darbeler, çığ düşmesi ile kar kitlesinin altıda kalmak Crush sendromuna yol açsa da en sık ve yaygın neden deprem sebebiyle göçük altında kalmaktır. Crush sendromu ilk olarak 1909 yılındaki Messina depreminde tanımlanmış, depremden sağ kurtulan kişilerin halsizlik ve ödem gibi belirtiler ile öldükleri izlenmiştir.

CRUSH SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrarın renginin kahverengi olması,

Ciltte ödem meydana gelmesi,

Kalp çarpıntısı,

Ritim bozukluğu,

Düşük tansiyon,

Halsizlik,

Düşük kan basıncı.

Göçük altından kurtulan kişi başta sağlıklı görünebilir. Ancak ezilen doku proteinlerinin kana karışması, böbrek, kalp ve akciğer gibi organları etkilemesiyle bir süre sonra kan basıncında düşme, solunum yetmezliği ve ölüm meydana gelebilir.

CRUSH SENDROMUNUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Crush sendromunda ilk başvurulan yöntem kandaki sıvı oranını arttırmaktır (saatte 1 litre hızla). Potasyum değerinin düşürülmesi ve fasiotomi yaygın bir tedavi yöntemidir. Diyaliz ise diğerlerine göre daha az yaygın bir tedavidir.

Kaynak: Haber Global TV

Crush sendromu İzmir depremi