Covid-19 kaptıysanız hatırlatma dozunu ne zaman olacaksınız?

Covid-19 kaptıysanız hatırlatma dozunu ne zaman olacaksınız?
Denizli'de lise öğrencilerinin aşılanması, ikinci ve üçüncü doz aşılanma oranının artırılması amacıyla "Haydi Gençler Aşıya" kampanyası başlatıldı. Fotoğraf: AA

Türkiye'de çoğu insan Omicron varyantına iki doz aşılı iken yakalandı. Peki şimdi hatırlatma dozları ne olacak? Tekrar yaptırmak gerekir mi, yoksa hastalık hatırlatma dozu yerine mi geçiyor?

Türkiye’de pek çok insan Omicron varyantı ile hatırlatma dozu aşılarını olduktan kısa bir süre sonra Covid-19’a yakalandılar. Bazı vatandaşlar ise iki doz aşılarını oldukları için hastalığı hafif atlattılar ancak ne zaman hatırlatma dozu olacaklarını bilmiyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bu konuda kafalar biraz karışık. Devlet de resmi olarak bir yönlendirmede bulunmuyor. Bazı bilim insanlarına göre bu konuda net bir açıklamada bulunmak için henüz erken, daha fazla veri incelemek gerekiyor.

Haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul , "Bir kişi iki doz aşısını olduktan sonra Covid-19'a yakalanırsa bizim tavsiyemiz iyileştikten 3 ay sonra hatırlatma dozunu olabilir" diyor.

'ACELE ETMEYİN'

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olarak çalışan Buddy Creech hastalık kapıldıktan sonra hatırlatma dozu için acele edilmemesi gerektiğini söylüyor. Uzman, “8-12 hafta arasında bir vaktiniz var, acele etmeyin” ifadelerini kullandı.

Amerika Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Merkezi (CDC) doktorlara hastalıktan sonra da hatırlatma dozu olunması tavsiyesini veriyor ancak minimum bir süre vermiyor. ABD’de aşıların önemli bir kısmı eczanelerde yapılırken, eczacılar devletin yönergesini izlediklerini ancak yine de Covid geçirmiş ve hatırlatma dozu olmak isteyen insanlara ikinci kez sorduklarını söyledi.

Bazı doktorlar ise en az 1 ay beklenmesi gerektiğini söylüyor. Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı Merkezi’nde epidemolog olarak çalışan David Dowdy hastalığı geçiren insanların erken hatırlatma dozu olmasının, vücuda çok bir etki yapmayacağını söylüyor.

Dowdy, “Hatırlatma dozu ve hala vücudunuzda dolaşan virüsler arasında nasıl bir fark olacağını söylemek zor” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise düzenli olarak vatandaşları hatırlatma dozunu olmaları konusunda uyarıyor. Koca dün akşam yaptığı açıklamada, “Kronik hastaların, yaşlıların Covid-19’a yakalanmaları durumunda, genç ve sağlıklı kişilere göre çok daha fazla zorluklar yaşadıklarını, bu grupta hastaneye yatış oranının yüksek olduğunu biliyoruz. Tedbirlere uyulması, hatırlatma dozu aşılarının mutlaka yaptırılması gerekir” dedi.

UNUTMAZ: HASTALIK ÜÇÜNCÜ DOZ GİBİ İŞLEV GÖRÜYOR

Profesör Derya Unutmaz ise iki doz Biontech aşısı olan ve üstüne Covid-19 aşısı olan kişilerin 3. doz aşı olmaması gerektiğini çünkü virüs bağışıklığının hatırlatma dozu gibi işlev gördüğünü söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Doktor Maria Van Kerkhove, Omicron varyantı Delta gibi hızla ve yoğun biçimde yayılmaya devam ederken ülkelerin pandemiden üçüncü hatırlatma dozuyla sıyrılamayacaklarını ifade etti.

DSÖ: HATIRLATMA DOZU MUTASYONA FIRSAT VERİYOR

Van Kerkhove yoğun sosyalleşme, halk sağlığı önlemlerinin uygulanmaması, aşılamanın küreselde kısıtlı kalmasının her varyantın her virüsün yayılmasına izin verecek koşullar olduğunu kaydetti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hatırlatma dozu aşılama programlarının zaten aşılaması yüksek olan ülkelere arzı yönlendirerek virüsün yayılması ve mutasyona uğramasına daha fazla fırsat vereceğini belirtmişti.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, önceliğin, en kısa sürede ülkeleri nüfuslarının yüzde 40'ını ve 2022'nin ortasına kadar da yüzde 70'ini aşılamaları için desteklemek olması gerektiğini vurgulamıştı.

Öte yandan Türkiye’de temaslı kişiler son üç ay içerisinde hatırlatma dozu aşısını olmuşlarsa karantinaya alınmıyor.

Kaynak: Wall Street Journal, Birleşmiş Milletler, AA

hatırlatma dozu iki doz aşılı vatandaş sayısı aşı olmayan vatandaşlar