Çin'den korkunç haber: Maymundan bulaştı, hemen tedavi edilmeyince öldürdü

Çin'den korkunç haber: Maymundan bulaştı, hemen tedavi edilmeyince öldürdü

Çin'de bir kişiye ölümcül maymun B virüsünün bulaştığı açıklandı. Hastanın kurtarılamadığı öğrenildi.

Çin'de bir kişiye ölümcül maymun B virüsünün bulaştığı açıklandı.

Hastanın Pekinli 53 yaşında bir veteriner olduğu ve virüsü kaptıktan sonra 27 Mayıs'ta öldüğü belirtildi. 

Veterinerin Mart ayında deneysel bir araştırma kapsamında ölü iki maymunu parçaladığı ve kısa sürede hastalanıp 27 Mayıs'ta öldüğü öğrenildi. 

Adamın maymunları inceledikten sonra yüksek ateş ve kusma belirtileri gösterdiği ve bunların Maymun B virüsünün semptomları olduğu öğrenildi. Pekinli veterinerin hastanede öldüğü de belirtildi.

Bu virüsün bir insanı enfekte ettiği Çin'deki ilk vaka olarak tarihe geçti. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, maymun B virüsünün bu primatlarla çalışan diğer kişilere de zarar verme potansiyeli olduğunu konusunda uyarıda bulundu.

Virüsün insana bulaşıp öldürmesi endişeye neden oldu

Bu virüsle yaşanan enfeksiyonlar esas olarak Kuzey Amerika'daki primat uzmanı veterinerleri, hayvan bakım personellerini ve laboratuvar araştırmacılarını tehdit ediyordu. 2021'e kadar Çin'de ne ölümcül ne de klinik BV enfeksiyonu görülmemişti. 

CCDC'de yayınlanan makalede Maymun B virüsünün "mesleki çalışanlar için potansiyel bir zoonotik tehdit oluşturabileceğine" dikkat çekildi. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ise bu virüsün insanlara nadiren bulaştığını ancak hemen tedavi edilmezse ciddi beyin hasarına ve ölüme yol açtığını duyurmuştu. 

İnsanlar, enfekte olmuş bir makak maymunu tarafından ısırılır ya da çizilirse, maymunun gözleri burnu veya ağzıyla temas ederse, B virüsü ile enfekte oluyor. ABD daha önce sadece 1 vakanın enfekte olduğuna dair belge olduğunu açıklamıştı. 

Virüsün semptomları arasında mide bulantısı, kusma, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları ve kabarmalar yer alıyor. Bu belirtiler genellikle ilk ayın ardından kendini gösteriyor. 

Çin bulaşıcı hastalık